Urmărește emisiunea live



O Rusie tot mai agresivă | Guvernul Suediei propune o creștere cu 40% a cheltuielilor pentru apărare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Suedia îşi va creşte cheltuielile militare cu circa 40% în următorii 5 ani şi îşi va dubla numărul recruţilor, a indicat joi guvernul de la Stockholm, care caută să consolideze capacităţile de apărare ale ţării în contextul tensiunilor în creştere cu Rusia, transmite Reuters

Suedia, care nu este membră a NATO, dar are relaţii strânse cu Alianţa, şi-a redus armata după sfârşitul Războiului Rece pentru a face economii.

‘Avem o situaţie în care partea rusă este dispusă să folosească mijloace militare pentru a atinge obiective politice’, le-a declarat joi reporterilor ministrul apărării Peter Hultqvist. ‘Pe această bază, ne confruntăm cu o nouă situaţie geopolitică de securitate’, a menţionat el.

Potrivit lui Hultqvist, noile planuri prevăd o majorare a bugetului militar cu 27,7 miliarde de coroane (3,1 miliarde de dolari) până în 2025.

Intensificarea activităţii Rusiei în regiunea Mării Baltice a determinat Suedia să intre într-un program accelerat de reînarmare, ce include achiziţia de rachete Patriot din Statele Unite.

Suedia a protestat luna trecută pe lângă Moscova după ce două nave militare ruseşti au intrat în apele sale teritoriale fără permisiune, şi a acuzat în mod repetat că avioane militare ruseşti zboară prea aproape de aparate ale sale şi îi încalcă spaţiul aerian.

Potrivit guvernului, bugetul armatei va creşte treptat între 2021-2025 şi va finanţa o suplimentare a efectivelor militare de la 60.000 la circa 90.000 de membri, din care va face parte o nouă brigadă mecanizată cu artilerie modernizată.

Marina militară va primi încă un submarin, în plus faţă de cele patru actuale, flota de corvete va fi modernizată, iar infanteria şi aviaţia vor fi dotate cu sisteme de armamente modernizate.

Totodată, numărul de recrutări va creşte la 8.000 pe an până în 2025, faţă de 4.000 în 2019.

Suedia renunţase în 2010 la încorporare, dar a reintrodus în 2017 serviciul militar obligatoriu pentru un număr limitat de bărbaţi şi femei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel