Colecţia de trofee a armatei ucrainene: Mai multe tancuri ruseşti capturate aşteaptă să fie reparate pentru a fi reintroduse în luptă

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

De la începutul invaziei ruse, ucrainenii au capturat peste 130 de tancuri rusești de diferite tipuri, cel puţin asta susţin analişti militari independenţi de la Oryxspioenkop.com – care în aceste zile au creat o bază de date cu toată tehnica militară rusă capturată şi distrusă pe teritoriul Ucrainei. În cele mai multe situaţii aceste tancuri, pe deplin operaționale și pregătite de luptă, au fost abandonate de militarii ruşi pe câmpul de luptă, deoarece aveau o singură problemă, lipsa combustibilului. 

Încă din primele zile ale agresiunii militare, soldaţii ucraineni încearcă să trimită cât mai multe vehicule militare ruseşti capturate – trofee de război – către liniile de producţie şi asamblare ale industriei naţionale de apărare, iar după eventuale reparații rapide, acestea să fie oferite unităţilor militare ucrainene pentru a le folosi în luptă.

După cum probabil destul de mulţi analişti militari au observat, armata ucraineană nu a folosit tancuri în primele săptămâni ale agresiunii militare ruse. Acest aspect chiar a fost confirmat de către mass-media ucraineana – în ceea de-a doua săptămână a conflictului niciun tanc ucrainean nu părăsise unitatea de care aparţinea.

Ucraina a început destul de recent să folosească în lupta tancurile T-72, datorită modernizărilor pe care industria ucraineană de apărare le-a făcut acestor tancuri.

Aceiaşi reţetă – modernizarea – ar putea fi urmată şi în cazul tancurilor ruseşti capturate din familia T-72 (T-72B / B3 / B3M), care la capitolul tehnică militară constituie nucleul forţelor armate ruse, prezente în aceste zile în Ucraina. 

Utilizarea tancurilor rusești poate oferii părții ucrainene o mulțime de informații atât în ​​ceea ce privește specificațiile tehnice, utilizarea în luptă, cât și concluzii referitoare la întreaga familie de tancuri T-72 și T-90.

Pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict, a publicat în urmă cu două zile mai multe imagini cu tancuri T-72B, T-72B3 și T-90A, pe care militarii ucraineni le-au capturat de la forţele ruse de ocupaţie

După cum se poate observa, tancurile capturate sunt într-o stare tehnică bună, cel puţin la exterior – blindajul nu pare că a fost atins de proiectile.

După cum precizează publicaţia ucraineană Mil.ua, după o inspecţie tehnică şi câteva reparaţii minore aceste tancuri ruseşti vor fi predate militarilor ucraineni pentru a le folosi în luptă împotriva forţelor ruse de ocupaţie de la care le-au şi capturat. Cu alte cuvinte, ucrainenii for să-i bată pe ruşi chiar şi cu propriile lor arme.

Ucrainenii, în afară de câştigul evident sub forma completării pierderilor înregistrate la capitolul tancuri – ruşii s-au lăudat şi ei că au capturat câteva tancuri – vor dobândi şi mai multe experienta privind utilizarea acestora, deoarece în colecţia de trofee au adăugat şi tancul T-90A.

Rămâne de văzut dacă militarii ucraineni vor folosi chiar toate tancurile ruseşti pe care le-au capturat, deoarece utilizarea unor sisteme de rachete antitanc pe câmpul de luptă (Javelin, NLAW şi Stunga-P) s-a dovedit mult mai eficientă. Militarii ucraineni au dat dovadă de o mobilitate mult mai mare în teren folosind lansatoare de rachete antitanc şi nu tancuri.

Cei drep, după cum alţi analişti militari au susţinut, perioada utilizării tancurilor în lupta a cam apus. Ca o comparaţie, un sistem de rachete antitanc Javelin cântăreşte aproximativ 23 kg, iar un tanc rusesc între 40-50 de tone, iar imaginile prezentate în aceste zile de militarii ucraineni fac cât o mie de cuvinte în a defini utilitatea tancului pe câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel