O Mini Uniune Europeană Arabă cu același buget ca al Marii Uniuni Europene

H.D. Hartman |
Data publicării:
EXCLUSIV


Sunt tineri și ambițioși. Sunt amândoi moștenitorii unor familii regale arabe istorice iar puterea lor financiară este egală cu bugetul anual al Uniunii Europene. Au totul și pot pot pierde totul într-o secundă. Au decis amândoi să își construiască în nisipul deșertului ambiția care să le supravietuiască. 

Vorbim despre MBS și MBZ, adică prințul moștenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite și șeicul Mohammed bin Zayed al Abu Dhabi. La ultima lor întâlnire de acum câteva zile, cei doi lideri au hotărat să își unească forțele și să creeze o uniune economică și militară care echivalează în putere financiară cu deja umilitul buget al Uniunii Europene. Două țări arabe, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, anunță un proiect economic unic în valoare de un trilion de dolari. Doar China mai are asemenea ambiție și o asemenea viziune.

În bază proiectului Saudit "Vizunea 2030/Vision 2030" și a unei strategii UAE de a investi direct în diversificarea economică peste 14 miliarde de dolari, cei doi prinți au decis unificarea a 44 de programe individuale economice, politice și militare într-un singur plan mamut cu o durată de cinci ani. Cincinalul arab va constitui și mijlocul prin care un al treilea actor mai mic dar esențial, emiratul Bahrain, se va atașa și el acestui proiect. După eșecul întâlnirii din Decembrie 2017 al Grupului de Co-operare al Golfului (GCC), prințul Saudian a decis o mutare strategică fundamentală și anume deconstrucția acestei structuri semi-politice și în special tribună de revoltă a țărilor arabe care nu au putere în OPEC, pentru a-și întări nu numai poziția regală în interiorul familiei sale cât și crearea unei super puteri economice și politice care să dezvolte o "pace saudiana" de tipul pax romana pe întinsele țări peste care domnesc.

Strategia Ambiției (Strategy of Resolve) vine să adauge o nouă dimensiune schimbărilor tectonice pe care le observăm deja. Cu potențialul petrolifer și gazifier al celor două țări, la care adaugă Bahrain, Elveția bancară a lumii arabe, putem vorbi de încă un element de schimbare în marea politică a lumii. Scopul precis al acestei alianțe, pe lângă cel economic, este acela de a crea un pol de securitate și militar indestructibil în fața a ceea ce toți experții numesc al treilea război mondial. Concret, aceste țări se pregătesc pentru confruntarea ireductibilă cu Iranul și în siajul acesteia cu Turcia, cele două puteri non-arabe care vor să domine lumea arabă.

Acest palier, gândit pentru cinci ani, ne oferă și calculul precis al timpului rămas până la începutul conflictului definitoriu al acestui secol XXI. Ca întotdeauna în ultima decadă, România nu vede și nu înțelege. În numele unei apartenențe europene, politicienii români au distrus zestrea uluitoare de relații și interese economice pe care le aveam în lumea arabă, morfolind concepte de piață unică europeană inaccesibilă, în loc să gândească viitorul.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel