O informație care a făcut „valuri” în Polonia: Corveta rusă Stoiky a intrat în apele poloneze. Varșovia denunță o acțiune de dezinformare

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Corveta rusă Stoiky, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Corveta rusă Stoiky, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

În urmă cu câteva zile, o informație potrivit căreia corveta rusă Stoiky a intrat în apele teritoriale ale Poloniei, a stârnit un val de reacții în presa din Polonia, dar și pe rețelele de socializare. Se pare însă că e un „fake news”. 

Informația a fost mediatizată mai ales în contextul în care evenimentul ar fi avut loc în preajma debutului exercițiului militar BALTOPS care a început ieri.

Patruzeci de unităţi navale şi 60 de avioane vor participa la exerciţiul BALTOPS care va dura până pe 18 iunie, potrivit Centrului de presă şi informaţii al Forţelor navale Germane. În total, la cea de a 50-a ediţie a exerciţiului BALTOPS sunt reprezentate şaisprezece state membre NATO, precum şi Suedia şi Finlanda. Exerciţiul va include, pentru prima dată, tactici de război cibernetic.

Însă acum câteva zile, conform datelor sistemului naval de monitorizare a traficului (AIS), corveta rusă Stoiky ar fi pătruns în apele teritoriale ale Poloniei. Plecând de la acestă informație, știrea s-a răspândit pe rețelele de socializare și în media.

Se pare că informația este falsă. Fie datele prezentate de AIS au fost eronate, fie, foarte posibil, a fost pusă la cale o acțiune de dezinformare.

În orice caz, comandamentul forțelor armate ale Poloniei a venit cu precizări clare. Armata poloneză, citată de publicația de specialitate Defence24.pl, precizează că e vorba de un „fake news”. 

„Sistemele noastre de observare nu confirmă că o corvetă rusă a intrat în apele teritoriale poloneze”, precizează forțele armate ale Poloniei.

Informația a părut reală mai ales în contextul exercițiului mai sus amintit și în condițiile în care în timpul unor asemenea manevre militare de amploare, navele Federației Ruse monitorizează atent manevrele NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel