O delegație a României condusă de ministrul Dîncu se va deplasa în Polonia. România și Polonia vor aprofunda cooperarea regională

Sistem românesc Gepard în timpul unor manevre militare în Polonia
Sistem românesc Gepard în timpul unor manevre militare în Polonia

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut luni, o întrevedere cu ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, în contextul unei vizite oficiale efectuate în această ţară, prilej cu care cei doi demnitari au abordat subiecte precum cooperarea regională dintre cele două state şi evoluţia războiului din Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, ministrul Dîncu a subliniat stadiul excelent al relaţiilor bilaterale în domeniul apărării şi angajamentul de dezvoltare al acestora, în cadrul de cooperare asigurat de Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.

Pe lângă cooperarea excelentă în format NATO şi UE, ministrul Dîncu s-a referit şi la eforturile comune ale Poloniei şi României, în cadrul Iniţiativei B9 (format co-prezidat de cele două ţări), de a promova interesele şi priorităţile pe flancul estic.

Cei doi oficiali au convenit asupra necesităţii consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare pe flancul de Est al NATO şi, implicit, asupra importanţei implementării deciziilor Summit-ului Alianţei de la Madrid, din acest an.

De asemenea, precizează sursa citată, au fost reiterate angajamentele reciproce privind contribuţia la proiectele aliate din România şi Polonia în asigurarea şi consolidarea posturii NATO pe flancul estic.

Ministrul Vasile Dîncu a salutat prezenţa trupelor poloneze în România şi a spus că angajamentul ţării noastre privind prezenţa substanţială a militarilor români în Polonia va fi continuat.

Un alt subiect pe agenda discuţiilor a fost sprijinul concret şi substanţial al NATO pentru Ucraina şi pentru ceilalţi parteneri cu valori şi obiective comune din vecinătatea estică a Alianţei, respectiv Republica Moldova şi Georgia, cu accent specific în planul rezilienţei strategice şi dezvoltării capacităţii de apărare.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, Vasile Dîncu a apreciat participarea României şi Poloniei la Centrul de excelenţă NATO în domeniul HUMINT din România şi Centrul de Excelenţă NATO în domeniul Contrainformaţiilor din Polonia, se mai arată în comunicat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel