Nume de cod ,,Alexander Petrov". Bellingcat face publică identitatea spionului rus

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa foto: Bellingcat
sursa foto: Bellingcat

O nouă investigație realizată de către grupul de investigații online Bellingcat susține că cel de-al doilea bărbat identificat de autoritățile britanice ca fiind implicat în tentativa de asasinare cu o substanță neuro-toxică asupra lui Serghei Skripal este, de asemenea, un ofițer de informații al GRU.

Într-o investigaţie anterioară, Bellingcat a descoperit că omul care până acum a fost cunoscut drept Ruslan Boshirov este de fapt Anatolie Chepiga, colonel, care a fost trimis în Cecenia de trei ori și a fost decorat în 2014 cu cea mai înaltă distincție a statului rus, "Erou al Rusiei", pentru evacuarea fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici.

Într-un raport preliminar publicat luni, Bellingcat l-a identificat pe cel de-al doilea suspect, care a călătorit la Salisbury sub numele de Alexander Petrov.

În rapoartele anterioare, Bellingcat prezentase deja dovezi că "Alexander Petrov" nu este un personaj autentic, ci un nume fals folosit ca acoperire de un ofițer al unei agenții ruse de informații. Într-un alt raport, Bellingcat a precizat că "Petrov" lucra în mod special pentru serviciul de informații militare ale Rusiei, GRU.

În raportul de azi, Bellingcat a prezentat că "Alexandru Petrov" este, de fapt, Dr. Alexander Yevgenyevich Mishkin, un medic militar angajat al GRU.

Procesul de identificare folosit de Bellingcat privind persoana lui "Alexandru Petrov" a inclus mai multe surse deschise, mărturii de la persoane familiarizate cu persoana respectivă, precum și copii ale documentelor de identificare personală, inclusiv o copie scanată a pașaportului acestuia.

Bellingcat a declarat că va publica, marți, ancheta completă asupra identității lui Alexander Yevgenyevich Mishkin.

Cine este Alexander Mishkin?

Alexander Mishkin s-a născut pe 13.07.1979 în satul Loyga, în districtul Arhangelsk din Rusia de Nord-Est. A studiat și a absolvit una dintre Academiile Militare de Medicină de elită ale Rusiei și a fost instruit ca medic militar pentru forțele armate navale rusești.

În timpul studiilor sale medicale, Mishkin a fost recrutat de GRU, iar în 2010 se mută la Moscova, unde și-a primit identitatea sub acoperire - inclusiv o a doua identitate națională și pașaportul de călătorie - sub numele de Alexander Petrov.

În perioada 2011-2018, Alexander Mishkin a călătorit foarte mult sub noua sa identitate.

Bellingcat a identificat numeroase călătorii efectuate de acesta în Ucraina și în Republica Transnistreană. Ultima călătorie în Ucraina fiind în cursul evenimentelor din Kiev în decembrie 2013.

Spre deosebire de cazul lui Anatoli Chepiga, identitatea subacoperire a lui Petrov a păstrat majoritatea caracteristicilor biografice ale autenticului Mishkin - cum ar fi data exactă a nașterii și numele părinților săi.

Până la începutul lunii septembrie 2014, adresa de domiciliu înregistrată de Mishkin la Moscova era Khoroshevskoe Shosse 76B - adresa sediului GRU. În toamna anului 2014, atât Mishkin, cât și Anatoliy Chepiga s-au mutat în apartamente de lux, potrivit Bellingcat.

Gradul militar actual al lui Alexander Mishkin este necunoscut. Cu toate acestea, pe baza gradului cunoscut la absolvirea Academiei de Medicină Militară (absolvent cu grad de locotenent major) și a timpului care a trecut de atunci (15 ani), se presupune că, în momentul atacului cu substanța neuro-toxică asupra lui Serghei Skripal, acesta ar fi fost fie Lt. Colonel, fie un Colonel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel