Nu tehnica veche e de vină. Rușii susțin că un militar a apăsat de emoție butonul de catapultare în Tu-22

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Bombardier strategic Tu-22, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Trei militari ruși au murit după ce au fost catapultaţi accidental dintr-un bombardier strategic de tip Tu-22 aflat la sol.

Incidentul a avut loc pe un aerodrom de lângă Kaluga (vestul Rusiei) și a fost confirmat de Ministerul Apărării de la Moscova. Există informații cu privire la faptul că sistemul de catapultare al aeronavei s-a activat la pornirea motoarelor. Cert este că o comisie formată din specialişti ai aviaţiei militare a fost trimisă pe acest aerodrom, aflat la sud-vest de Moscova, pentru a stabili cauza accidentului.

Surse ale publicației ruse Vzglyad, apropiate incidentului, avansează însă posibilitatea ca persoana care se afla în avion pe locul comandantului regimentului de aviație să fi pornit comutatorul de catapultare fie din lipsă de pregătire, fie din cauza emoției și a entuziasmului dinaintea misiunii de antrenament. Sursa citată precizează că în incident au fost implicați ofițeri tineri care participau la antrenamente pentru prima oară.

Informații obținute de ruși precizează că în locul comandantului se afla alt militar. Aceeași sursă a publicației ruse spune că în stânga panoului de comandă a bombardierului strategic Tu-22M3 se află comutatorul pentru catapultare care este utilizat în caz de urgență. Imediat după activarea sa, sunt catapultați toți cei trei membri ai echipajului, la interval de jumătate de secundă. Comandantul trebuie să activeze el mânerele de sub scaun pentru a se catapulta. 

 

Un pilot militar sovietic crede și el că un soldat a activat din greșeală sistemul de catapultare în timp ce aeronava se afla la sol

 

Sursa citată precizează că cel mai probabil cel care se afla pe scaunul comandantului, din lipsă de pregătire sau de emoție a activat sistemul, deși nu exclude o defecțiune tehnică a sistemului de catapultare, dar acest lucru e puțin probabil, scriu rușii.

Publicația rusă îl citează și pe Oleg Smirnov, un cunoscut pilot militar sovietic, care, la rândul lui, e de părere că accidentul a fost cauzat de o greșeală a persoanei care se afla pe locul comandantului. El a propus o instruire mai bună a piloților în simulatoare.

Tupolev-22 este un bombardier strategic sovietic care a intrat în serviciul armatei sovietice în 1974.  Avioanele de acest tip sunt concepute pentru a distruge ţinte terestre şi maritime cu rachete ghidate supersonice şi bombe în orice moment al zilei şi în orice condiţii meteorologice, potrivit agenţiilor de presă ruse. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel