Noul avion de vânătoare rusesc Checkmate va împrumuta echipamente de la “fratele mai mare” Su-57

Ionel Copcea |
Data publicării:
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export
Machetă a avionului Su-75, produs intens promovat de Rusia pentru export

Serviciul de presă al holdingului Roselektronika din cadrul corporației de stat Rostec a anunțat, pe 04.08.2022, că avionul rusesc de perspectivă cu un singur motor Checkmate va primi un sistem de comunicații de la avionul de vânătoare de generația a cincea Su-57.

,,Complexul de comunicații de la Su-57 va fi instalat și pe avionul de vânătoare de perspectivă Checkmate. În același timp, datorită unor soluții tehnice, va fi realizată o reducere a costului echipamentelor, menținându-se eficiența ridicată a sistemului de comunicații”, au precizat reprezentanții holdingului, citați de agenția de presă Tass.

Anterior, holdingul Roselektronika a informat că, în toamna anului 2022, va începe testarea complexului de comunicații modernizat pentru avionul de vânătoare Su-57. În prezent, prototipurile acestuia se află în stadiul de producție.

Complexul de comunicații a fost dezvoltat de întreprinderea de cercetare și producție Polet aparținând holdingul Roselektronika.

Su-57 este un avion de vânătoare multirol de generația a cincea, conceput pentru a distruge toate categoriile de ținte aeriene, terestre și de la suprafața apei. Acesta are o viteză de croazieră supersonică, dispune de armamente amplasate în compartimente interne, acoperire antiradiolocație și de cel mai recent set de echipamente de bord.

Până la sfârșitul anului 2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi 22 de avioane de vânătoare de tip Su-57, iar până în 2028 numărul acestora la crește la 76 de unități. Primul avion de acest tip a fost livrat la trupe în 2020.

Avionul tactic ușor Checkmate a fost dezvoltat de compania Suhoi, parte a Corporației Unificate Producătoare de Avioane. Acesta a fost prezentat pentru prima dată la expoziția MAKS-2021, în timp ce promovarea în străinătate a aeronavei a avut loc la Dubai Airshow 2021 din Emiratele Arabe Unite.

Checkmate include cele mai avansate dezvoltări, inclusiv o arhitectură deschisă pentru construirea în interesul clientului și tehnologii unice de inteligență artificială. Aeronava a fost realizată cu utilizarea tehnologiei stealth și este dotată cu un compartiment intern pentru arme aer-aer și aer-sol. Greutatea sarcinii utile depășește șapte tone. Avionul de vânătoare va putea să lovească până la șase ținte simultan. Viteza acestuia va fi de 1,8 Mach, iar raza de acțiune de 3.000 de kilometri.

Comentariul autorului: Probabil că noul avion de vânătoare monomotor Checkmate va avea nu numai o serie de echipamente comune cu aeronava Su-57, dar va beneficia și de unele armamente de la avionul de generația a cincea.

Pentru avionul de vânătoare sunt în curs de dezvoltare mai multe tipuri de rachete, care, cu certitudine, se vor regăsi și în dotarea aeronavei Checkmate. Acestea au fost deja testate în Siria și sunt utilizate, probabil și de avioanele Su-57 care îndeplinesc misiuni în cadrul operației militare speciale din Ucraina.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel