Noua generație de proiectile de 155 mm. Englezii revoluționează producția prin inovații masive privind fabricarea proiectilelor de artilerie

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Obuziere autopropulsate britanice AS90
Obuziere autopropulsate britanice AS90

Viitoarele muniții de artilerie, de calibru 155 mm, produse de BAE Systems vor avea performanțe mai bune, flexibilitate maximă și, cel mai important, vor fi ușor de produs la costuri mai mici.

Primele teste cu muniția NGAA sunt programate până la finalul anului 2023.

BAE Systems, unul din greii mondiali în producția de sisteme de apărare, și-a dezvăluit recent noul său NGAA, acronimul pentru muniția Next Generation Adaptable Ammunition. Aceasta promite să revoluționeze lumea proiectilelor de 155 mm abordând, printre altele, problemele legate de producția de masă, un factor cheie în lumea de astăzi.

Anunțul a fost făcut la Expoziția de tehnică militară DSEI 2023 din Marea Britanie.

Conflictul Rusia-Ucraina a evidențiat problema stocurilor de muniție și a capacității limitate de producție a unei industrii adaptate unei perioade lungi de pace.

 

Principala inovație este înlocuirea materialelor foarte specifice, folosite la fabricarea carcasei proiectilului, cu unele larg disponibile pe piață

 

2. Forțele Ar... (militari-ucraineni-armata-obuzier_37515700.jpg)

Forțele Armatei ucrainene învață să utilizeze obuzierul autopropulsat AS90 de 155 mm, Marea Britanie

„Vom produce corpul de muniție folosind oțel comercial, îndepărtându-ne de oțelul de apărare specializat folosit până acum, ceea ce ne va permite să îl cumpărăm de la un număr mult mai mare de furnizori”, au explicat reprezentanții BAE Systems.

Pentru a se apropia cât mai mult de caracteristicile oțelului utilizat în producția actuală de muniție, inginerii BAE Systems vor folosi metode de fabricație diferite, în special privind tratamentul termic. Mai mult, NGAA va avea un singur tip de carcasă, în comparație cu mai multe tipuri folosite în prezent la fabricarea familiei L15, ceea ce va ușura considerabil producția și va crește caracterul de unificare a standardelor, potrivit publicației European Defense Review (EDR).

Încărcătura de azvârlire a proiectilelor va fi pregătită printr-un alt procedeu decât prin turnare, reducându-se timpul de fabricare de la ore la minute.

Substanța folosită pentru propulsia proiectilului (încărcătura de azvârlire – nota autorului) va fi, de asemenea, subiectul unei adevărate revoluții: explozibilii compoziți turnați prin topire au caracteristici bune de siguranță și performanță, dar producția lor este dificil de extins, deoarece necesită abilități și echipamente specifice.

„Ne îndreptăm către amestecarea acustică prin rezonanță, RAM pe scurt”, au precizat reprezentanții BAE Systems, „care este un proces mult mai rapid, reducând timpii de producție de la ore la minute, ceea ce crește agilitatea, reducând în același timp costurile și risipa, această tehnologie fiind mai potrivită pentru producția de volum mare.”

Potrivit EDR, în noua carcasă a proiectilului de 155 mm, vor putea fi puse încărcături modulare, inclusiv cele înalt explozive (HE - High Explosive), de iluminare și fumigene avansate, care vor avea detonări programabile.

Modularitatea va fi, de asemenea, folosită pentru a extinde raza de acțiune a proiectilelor. Astfel, coada standard va putea fi înlocuită cu una care se extinde pentru proiectilele care lovesc la aproximativ 40 de km (în cazul tunurilor cu țevi mai lungi). De asemenea, va putea fi montat în coadă un modul de propulsie asistată care aduce o rază de acțiune de peste 65 km.

 

Vor fi reduse masiv și costurile de producție

 

3. Foto: Brig... (obuz-brigada-173-aeropurtata-a-armatei-sua-pregateste-proiectile-de-155-mm-pentru-un-obuzier-m777_65069900.jpg)

Foto: Brigada 173 Aeropurtată a Armatei SUA pregătește proiectile de 155 mm pentru un obuzier M777

Noile carcase de proiectile vor putea fi fabricate la nevoie și de alte facilități industriale care nu au legătură cu producția de muniție.

Adoptarea de noi materiale și metode de producție va permite, așa cum era de așteptat, unităților de producție care nu au legătură cu apărarea să producă aceste proiectile, în cazul în care va fi nevoie, trecerea de la producția pe timp de pace la producție în timp de război fiind relativ scurtă, potrivit EDR.

Prin noul program NGAA, BAE Systems urmărește o reducere a costurilor între 50% și 75% pentru un proiectil.

Cât de departe este NGAA? „Plănuim să o demonstrăm la sfârșitul anului 2023”, au anunțat reprezentanții BAE Systems.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel