Norvegia: Nu avem suficienți tehnicieni pentru a face mentenanţa celor 52 de avioane F-35 care vor fi în dotarea RNoAF

S.I. Catalin |
Data publicării:

Norvegia se confruntă cu o problemă legată de lipsa tehnicienilor în cadrul forţelor sale aeriene. 52 dintre cele 52 de avioane de luptă F-35 de ultimă generație ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene [RNoAF] pot rămâne la sol. Ministerul norvegian al Apărării caută modalități de a rezolva problema lipsei personalului tehnic pentru mentenanţa aeronavelor.

 

Forţele Aeriene Regale Norvegiene (RNoAF) au în prezent 27 de avioane F-35 Lightning II. Alte 25 de aparate din aceeași clasă vor fi livrate în următorii ani. În prezent, cele 27 de avioane F-35 sunt dislocate la bazele aeriene Orland și Evenes.

Săptămâna trecută, guvernul norvegian a citit un raport al comisiei de apărare. Acesta afirmă în mod clar că Norvegia nu dispune de personal tehnic necesar care să desfăşoare lucrări de mentenanţa petru avioane de luptă. Ministerul norvegian al Apărării a prezentat problema într-o declarație foarte scurtă: "Avem avioane în valoare de 90 de miliarde de coroane [aproape 8,5 miliarde de dolari], dar nu avem personalul necesar pentru a le opera".

Se pare că problema este pe termen scurt, dar și pe termen lung. Cel mai probabil, Norvegia va rezolva deficitul de personal pe termen scurt prin intermediul asistenței tehnice oferite de SUA. Există o propunere ca RNoAF să angajeze specialiști de la Lockheed Martin până la sfârșitul anului 2023.

Cu toate acestea, problema pe termen lung va dura ani de zile. În prezent, în Norvegia există patru specializări în domeniul aviației. Guvernul propune să "injecteze bani" în sistemul de învățământ pentru a crește numărul specializărilor. Acest lucru ar trebui să crească numărul de persoane dispuse să studieze în acest domeniu.

Potrivit diferitelor rapoarte, suma de bani pe care Norvegia este dispusă să o aloce pentru şcolarizarea de noi tehnicieni în aviaţie vă fi în valoare de 60 de milioane de coroane [aproape 5,5 milioane USD].

Cu toate acestea, experții militari susţin că mecanicii angajați în cele din urmă de Lockheed Martin vor rămâne probabil cel puțin cinci ani în Norvegia. Acest lucru se datorează faptului că formarea unui tânăr mecanic sau specialist norvegian în domeniul aeronautic durează cel puțin cinci ani. Apoi este nevoie de mai mult timp pentru a dobândi experiență.

Toată această lipsă de personal aduce cu sine o altă problemă ce ţine de securitatea națională a Norvegiei. Avioanele F-35 nu trebuie să rămână la sol, ci să zboare. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel