Norvegia confirmă că a livrat Ucrainei 22 de obuziere M109A3GN care au început deja să fie folosite

Cătălin Costea |
Data publicării:
Obuzier norvegian M109A3GN, sursă foto: Forțele armate norvegiene
Obuzier norvegian M109A3GN, sursă foto: Forțele armate norvegiene

Guvernul de la Oslo a confirmat astăzi, printr-un comunicat de presă, că Norvegia a trimis Forțelor Armate ale Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109A3GN, de 155 mm, care au început deja să fie folosite în Ucraina.

Autoritățile norvegiene au precizat că, din motive de securitate, guvernul norvegian a așteptat o perioadă înainte de a confirma transferul de arme în Ucraina.

"Forțele Armate ale Ucrainei depind de sprijinul occidental acordat sub formă de echipament militar, pentru a contracara atacurile rusești. Ucraina a solicitat această armă. Evoluția războiului din Ucraina arată că este, de asemenea, necesar să se sacrifice echipamente și sisteme de luptă mai grele", a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

La rândul său, comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a arătat încântat de calitatea tehnicii primite, observând în primul rând că, spre deosebire de cea sovietică, în proiectarea și realizarea acesteia s-au luat în calcul inclusiv aspecte ce țin de condițiile de viață ale luptătorului.

Odată cu avansarea discuțiilor privind livrarea obuzierelor, Norvegia a început și instruirea militarilor ucraineni cu privire la modul de utilizare a acestora. Activitatea de pregătire a durat două săptămâni și s-a desfășurat în Germania.  

 

Despre obuzierele autopropulsate M109A3GN

 

Sistemul autopropulsat de artilerie M109A3GN, de 155 mm, este o versiune norvegiană a obuzierului autopropulsat de bază M109 de producție americană, pe un șasiu blindat pe șenile. Mai precis, versiunea norvegiană a obuzierului este o modernizare germană a modelului american M109A3 (dotat cu o nouă țeavă pentru creșterea razei de acțiune), la care Norvegia a adus modificări minore. Perechea de litere GN din denumirea sistemului provine de la inițialele numelor celor două țări.

Obuzierul are o rază de acțiune maximă de 24,7 kilometri, iar cu proiectile cu autopropulsie raza obținută ajunge până la 30 de kilometri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel