Noi detalii despre programul militar NGAD: Lockheed Martin a publicat o nouă imagine a unui avion care ar putea fi un înlocuitor al F-22

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Compania Lockheed Martin a prezentat pe rețelele de socializare o imagine care prezintă un ''misterios avion de ultimă generație'', dezvoltat probabil în cadrul programului militar american NGAD. Sursa foto: The Aviationist.
Compania Lockheed Martin a prezentat pe rețelele de socializare o imagine care prezintă un ''misterios avion de ultimă generație'', dezvoltat probabil în cadrul programului militar american NGAD. Sursa foto: The Aviationist.

Compania americană Lockheed Martin continuă să lucreze la programul militar pentru un avion de generația a VI-a, iar în cinstea celei de-a 80-a aniversări a diviziei sale Skunk Works, care se ocupă de proiecte avansate, a fost publicată o nouă imagine grafică care sugerează cum ar arăta viitoarea aeronavă de luptă, relatează publicaţia The War Zone.

 

Probabil că desenele prezentate înfățișează chiar avionul care va deveni în cele din urmă baza programului militar NGAD (Next-Generation Air Dominance), care, pe lângă avion, prevede și crearea unei așa-numite "familii de noi sisteme de arme'', senzori, tehnologii, precum și drone autonome CCA (Collaborative Combat Aircraft).

Din informaţiile disponibile până în prezent, se știe că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să semneze un contract pentru dezvoltarea și producția de avioane de luptă în cadrul NGAD, în 2024.

În același timp, faptul că la ora actuală există cel puțin trei aeronave propuse pentru a fi dezvoltate (dintre care ar fi efectuate deja câteva zboruri - dar fără a fi prezentate oficial) în cadrul NGAD sugerează că cel puțin trei companii importatne (Lockheed Martin, Boeing și Northrop Grumman) au participat la program, deși se știe că numărul principalilor participanți a fost redus ulterior la doi.

Avionul de generaţia a VI-a, care ar urma să fie dezvoltat în cadrul programului militar NGAD, va înlocui F-22 și va costa literalmente sute de milioane de dolari (ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că, de exemplu, F-35 poate costa mai mult de 200 de milioane de dolari). În total, planul este de a construi aproximativ 200 de astfel de aeronave, care vor fi optimizate în principal în domenii precum autonomia, cantitatea de încărcătură utilă pe care aeronava o poate transporta și tehnologia stealth.

După cum se menționează de către publicaţia The War Zone, ''conturul misterios'' al aeronavei, prezentat în desenele publicate de Skunk Works este, este în general, similar cu imaginile publicate anterior online de diverse companii, inclusiv de către Lockheed Martin. 

 

Fiecare aeronavă NGAD va costa sute de milioane de dolari

 

Iar publicarea acestor noi imaginii ar putea fi, de asemenea, un indiciu că Skunk Works intenţionează în cele din urmă să semneze un contract pentru a construi următorul avion de generația a șasea pentru U.S. Air Force - în același timp, merită amintit faptul că și U.S. Navy dezvoltă propriul proiect NGAD - avionul de generaţia a VI-a ''F/A-XX''. Totuși, este posibil că viitorul avion de luptă al U.S. Navy să aibă multe în comun cu proiectul la care lucreza de mai mult timp U.S. Air Force.

DAF [Departamentul Forțelor Aeriene] lucrează la mai multe programe militare din care ar rezulta mai multe tipuri de aeronave de ultima generaţie. Până acum se cunosc informaţii despre ''Proiectul Carrera'' - propunerea companiei Lockheed Martin pentru efortul Forțele Aeriene ale SUA (USAF) privind avioanele care colaborează în luptă (Collaborative Combat Aircraft  - CCA) - dar şi la programul celei de-a șasea generații de avioane de luptă invizibile "NGAD''.

Anterior, U.S. Air Force a ajuns la concluzia că are nevoie de 1.000 de drone autonome CCA plecând de la ideea că vor fi câte două CCA pentru fiecare dintre cele 200 de platforme NGAD și încă două pentru fiecare dintre cele 300 de avioane F-35.

Merită să subliniem că un total de 200 de avioane de luptă NGAD este aproximativ echivalent cu dimensiunea flotei actuale de avioane de luptă F-22 Raptor a Forțelor Aeriene ale SUA.

U.S. Air Force și-a anunțat intenția de a renunţa treptat F-22 încă din 2021, cu precizarea clară că avionul de generaţia a V-a va fi înlocuit de avionul de generaţia a VI-a care rezultă din programul NGAD.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel