Nicolae Ciucă, prezent la forumul Black Sea and Balkans Security: Agresiunea rusă a pus statele Parteneriatului Estic în faţa unor ameninţări existenţiale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul Nicolae Ciucă, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, a precizat că statele Parteneriatului Estic, "pe care agresiunea rusă le-a pus în faţa unor ameninţări existenţiale", trebuie sprijinite şi mai intens în parcursul european, dând ca exemplu acţiunea României în susţinerea Republicii Moldova.

,,În regiunea adiacentă Mării Negre, statele Parteneriatului Estic, pe care agresiunea rusă le-a pus în faţa unor ameninţări existenţiale, trebuie şi mai intens sprijinite în parcursul european. Platforma Parteneriatului Estic trebuie să susţină avansarea procesului de integrare europeană. Uniunea Europeană îşi poate consolida influenţa politică, poate avansa proiecte dedicate stabilităţii şi securităţii în regiune, proiecte în susţinerea reformelor în sens european, care să sprijine direct şi concret viaţa şi bunăstarea cetăţenilor acestor state. Este un tip de efort pe care l-a exemplificat şi îl exemplifică acţiunea României şi a altor state membre în susţinerea poate a celui mai vulnerabil dintre partenerii răsăriteni, Republica Moldova, cel mai recent prin constituirea platformei de sprijin pentru ţara vecină", a precizat Nicolae Ciucă.

Acesta a făcut referire şi la decizia liderilor UE, din martie, la summitul informal de la Versailles, de a cere Comisiei Europene să-şi prezinte opinia cu privire la cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova şi Georgiei.

,,Deciziile Uniunii Europene şi aliate în sprijinul partenerilor estici pot stimula o competiţie benefică, o reconcentrare a eforturilor pe dimensiunea integrării europene a Balcanilor occidentali. Decizia rapidă şi vizionară de la Versailles pentru Kiev, Chişinău şi Tbilisi a retrezit apetenţa şi capacităţile europene ale statelor aspirante din această zonă. Este reconfirmată astfel importanţa strategică a politicii de extindere. Actuala criză realătură în mod real regiunile de apartenenţă geografică şi geostrategică ale României, cea a vecinătăţii estice şi cea a Balcanilor, într-un front european. Opţiunile recente ale UE privind viitorul european al Balcanilor occidentali confirmă această apreciere. Sprijinul României pentru viitorul european al statelor aspirante a fost şi rămâne principial şi ferm", a declarat Ciucă.

 

Nicolae Ciucă: Criza din Ucraina "poate fi premisa constituirii unui front de consolidare geopolitică, în sensul valorilor euro-atlantice, pe flancul sudic" al Rusiei europene



,,Balcanii de Vest sunt o zonă de importanţă strategică în care dezvoltările politice şi de securitate au implicaţii directe pentru securitatea şi prosperitatea întregii Europe. Avem motive să sperăm că asistăm la o redinamizare politică în sens european a zonei. Criza din Ucraina poate fi premisa constituirii unui front de consolidare geopolitică, în sensul valorilor euro-atlantice pe flancul sudic al Rusiei europene. Dincolo de chestiunea extinderii, ea poate fi catalizatorul Uniunii Europene în abordarea celor două mari vecinătăţi: răsăriteană şi sudică. Interesele comune reconfirmate de noile ameninţări determină şi nevoia de a răspunde provocărilor generate de actualele crize: securitate energetică, alimentară, siguranţa lanţurilor de aprovizionare, stabilizare, migraţie", a ţinut să precizeze prim-ministrul. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel