Nicio surpriză: Finlanda a ales F-35 Lightning II. Helsinki achiziționează 64 de avioane pentru 8.3 miliarde de dolari

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: @F-35 Lockheed Martin
Sursă foto: @F-35 Lockheed Martin

Guvernul de la Helsinki a anunțat oficial că a ales să achiziționeze avioane de luptă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II.

Anunțul reprezintă o mare victorie a americanilor de la Lockheed Martin. Ea vine imediat după „înfrângerea” celor de la Rafale în Elveția, stat care a ales tot F-35 stârnind reacții puternice la nivel politic la Paris.

DefenseRomania a scris încă de acum trei zile că Forțele de Apărare ale Finlandei au propus aeronava americană F-35A ca următorul lor avion de luptă.

Cinci producători au depus propuneri în cadrul licitației lansate în acest scop. E vorba despre Dassault Aviation cu avionul Rafale F4, consorțiul Eurofighter Typhoon, Saab cu JAS-39 Gripen E/F, cu un bonus de două avioane de avertizare timpurie Global Eye, Boeing cu F A-18 Super Hornet și E/A-18 Growler, și Lockheed-Martin cu F-35A.

 

Finlanda achiziționează 64 de F-35A pentru aproximativ 8.2 miliarde de euro

 

2. F-35, prez... (f-35-finlanda-prezentare_63587000.jpg)

F-35, prezent la Kaivopuisto Air Show în Finlanda. Sursă foto: @F-35 Lockheed Martin

Deși decizia Forțelor de Apărare nu însemna implicit alegerea F-35, ultimul cuvânt fiind la decidentul politic, era clar că Executivul va respecta alegerea Armatei.

Noul program va înlocui vechile aeronave F/A-18.

Astfel, Guvernul de la Helsinki, citat de Reuters, a anunțat azi decizia politică privind achiziționarea aeronavelor americane F-35 de generația a V-a.

Finlanda va achiziționa 64 de avioane F-35. Guvernul a estimat valoarea programului la 8.378 miliarde de euro.

Antti Kaikkonen, ministrul Apărării din Finlanda, a explicat într-o conferință de presă că alegerea statului scandinav s-a bazat pe o serie de evaluări complexe în urma cărora F-35 s-a pliat cel mai bine pe nevoile Finlandei.

CITEȘTE ȘI: Oficial: România cumpără 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru 354 milioane de euro

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel