Armata Finlandei a ales F-35 după evaluări complexe. Decizia finală va fi politică, dar SUA sunt aproape de o nouă victorie majoră în Europa

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Forțele de Apărare ale Finlandei au propus aeronava americană F-35A ca următorul lor avion de luptă, demersul fiind confirmat de mai multe surse care activează în politica externă și de securitate de la Helsinki, potrivit publicației finlandeze ”Iltalehti” (Ziarul de seară).

În 2015, Finlanda a demarat Programul HX, de înlocuire, până în 2030, a celor 55 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene cu 64 de aeronave de luptă noi, pentru o sumă de 7 până la 10 miliarde euro.

Cinci producători au depus propuneri în cadrul licitației lansate în acest scop:

  1. Dassault Aviation [cu avionul Rafale F4]
  2. Consorțiul Eurofighter [Typhoon]
  3. Saab [JAS-39 Gripen E/F, cu bonus de două avioane de avertizare timpurie Global Eye]
  4. Boeing [F / A-18 Super Hornet și E / A-18 Growler] 
  5. Lockheed-Martin [F-35A]

Aeronavele candidat au fost evaluate de Forțele Aeriene finlandeze în ianuarie și februarie 2020, în cadrul „HX Challenge”, în misiuni de superioritate aeriană, informații, atac și război electronic.

Pe lângă analizele de performanță, la decizia Forțelor de Apărare finlandeze de a recomanda F-35, a cântărit și durata mare de viață a avionului, producătorul angajându-se să dezvolte aeronava până în anii 2060.

Totuși există și un semn de întrebare în alegerea avionului F-35, care se referă la costul anual de operare. Acesta nu trebuie să depășească 10% din bugetul Forțelor de Apărare finlandeze pe timp de pace, adică valoarea maximă ar trebui să fie de 250 de milioane euro.

Guvernul finlandez va decide cu privire la achiziția unuia dintre avioanele de luptă în aproximativ zece zile, anunțul câștigătorului licitației urmând să fie comunicat înainte de  săptămâna Crăciunului.

Executivul poate alege un alt avion decât câștigătorul stabilit de Ministerul Apărării, dar potrivit surselor publicației finlandeze, acest lucru este puțin probabil, deși există persoane în cadrul guvernului care ar prefera un avion de luptă european.

Finlanda este membră a Uniunii Europene, dar nu a NATO, iar alegerea pe care urmează să o facă pentru a-și moderniza aviația de luptă va fi interpretată ca o decizie de politică externă, potrivit publicației franceze Zone Militaire.

Astfel, selecția Gripen E/F ar însemna că Helsinki intenționează să își consolideze cooperarea cu Suedia, ceea ce ar fi logic având în vedere că aceste două țări se confruntă mai mult sau mai puțin cu aceleași provocări și amenințări. O alegere în favoarea Typhoon-ului sau Rafale ar marca dorința Finlandei de a întări apărarea Europei.

În cele din urmă, achiziționarea F/A-18 Super Hornet ar face parte din continuitate... în timp ce alegerea avionului F-35A ar face posibilă, fără îndoială, creșterea relațiilor Finlandei cu Danemarca și Norvegia [care le au] și, prin urmare, cu NATO [și, mai larg, Statele Unite], apreciază publicația franceză.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel