Netanyahu: „Vom lovi Iranul peste tot în regiune”. Teheranul reacționează și neagă implicarea în explozia navei israeliene

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: IDF - Israel Defense Foces via Israel Hayom
Sursă foto: IDF - Israel Defense Foces via Israel Hayom

Iranul a respins acuzaţia formulată de premierul israelian Benjamin Netanyahu conform căreia Teheranul se află în spatele exploziei produse săptămâna trecută la bordul unei nave israeliene în Golful Oman, informează Agepres, care citează Reuters. Reacția Iranului vine după o poziție extrem de fermă a premierului Netanyahu după incidentul care a crescut din nou tensiunile, și așa foarte mari, dintre cele două state.

Explozia a avut loc joi pe nava MV Helios Ray, care plecase din portul saudit Dammam cu destinaţia Singapore. Deflagraţia a cauzat două găuri mari în navă.

''Respingem ferm această acuzaţie'', a spus Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.

''Securitatea Golfului Persic este extrem de importantă pentru Iran şi nu le vom permite (israelienilor) să răspândească teamă în regiune prin asemenea acuzaţii. Regimul sionist ştie foarte bine că răspunsul nostru la chestiunile de securitate este mereu ferm şi precis'', a continuat reprezentantul diplomaţiei iraniene, adăugând că Israelul este sursa instabilităţii din regiune.

Benjamin Netanyahu declarase pentru postul de radio Kan că ''a fost într-adevăr o operaţiune desfăşurată de Iran, acest lucru este evident''. Întrebat dacă Israelul va riposta, el a răspuns: ''Ştiţi care este politica mea. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt decis să ne apărăm. Îi lovim (pe iranieni) peste tot în regiune''.

Postul de radio Kan a precizat că interviul cu premierul Benjamin Netanyahu fusese înregistrat duminică noaptea, înainte ca Siria să acuze Israelul de lansarea unor rachete asupra părţii de sud a Damascului. Israelul nu a confirmat informaţia, dar anterior a anunţat că lansează frecvent acţiuni militare împotriva transporturilor iraniene de arme din interiorul Siriei.

Yoav Galant, ministru în consiliul de securitate condus de premierul Netanyahu, a declarat pentru postul Ynet TV că imaginile cu nava MV Helios Ray arată că aceasta a fost ţinta unei operaţiuni de comando desfăşurate în apropiere de coastele aflate sub control iranian.

În luna noiembrie, Iranul a promis că va da un răspuns ''calculat'' la uciderea unui expert de-ai săi în domeniul nuclear, de care a acuzat Israelul. Guvernul israelian a respins aceste acuzaţii.

SUA au acuzat Iranul de mai multe atacuri asupra navelor comerciale în zone strategice din zona Golfului - printre altele, asupra a două petroliere saudite, în mai 2019. Teheranul a dezminţit implicarea în atacuri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel