Navele de patrulare ale Forţelor Navale Bulgare, echipate de compania Saab

S.I. Catalin |
Data publicării:
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.
Navă de patrulare de nouă generație din clasa MMPV, destinată înzestrării Forțelor Navale Bulgare. Sursa foto: NVL Group.

Saab a semnat un contract cu compania germană de construcții navale Lürssen, contract în baza căruia compania suedeză va furniza şi integra sistemele sale de arme pe noile nave de patrulare multi-rol, modulare, ale Marinei Militare Bulgare.

Lürssen este principalul contractor al Ministerului bulgar al Apărării și va construi cele două noi nave de patrulare la șantierul naval bulgar MTG Dolphin JSC. Navele sunt programate să fie livrate Marinei Militare Bulgare între 2025 și 2026, potrivit Military Leak.

Compania suedeză Saab, prin vocea directorului adjunct, Anders Carp, a precizat că se bucură să continue cooperarea cu şantierul naval Lürssen. 

,,Așteptăm cu nerăbdare să contribuim la consolidarea apărării și securității naționale a Bulgariei pentru următori anii’’, a precizat Anders Carp.

Anders Carp  a mai precizat că acest contract este o oportunitate pentru a demonstra calitatea tehnologiilor militare şi expertiza solidă pe care compania Saab o are în materie de sisteme de luptă navală.

Bulgăria a semnat în noiembrie un contract cu șantierul naval german Luerssen pentru construirea a două nave de patrulare, destinate Forţelor Navale Bulgare.

Contractul este evaluat la 984 milioane de leva (593 milioane de dolari). Au concurat trei companii: Lürssen Werft GmbH & Co.KG din Germania, MTG Delfin AD din Bulgaria și Fincantieri din Italia. 

 

O achiziţie care s-a lăsat aşteptată


 
La sfârșitul anului 2017, guvernul bulgar a anulat proiectul care prevedea achiziţionarea a două nave de patrulare, după ce singurul ofertant, MTG Dolphin, a decis să se retragă. Proiectul pentru construirea celor două noi nave de patrulare este al doilea program major de modernizare a armatei bulgăre ce urmează să fie finalizat.

În aprilie 2019, că trei companii au depus o ofertă pentru a răspunde la licitația ministerului bulgar al Apărării pentru noi nave de patrulare. La momentul respectiv cele trei companii înscrise erau: şantierul naval german Lürssen cu nava din seria OPV 80/85/90, compania italiană Fincantieri cu corveta din clasa Abu Dhabi și șantierul naval bulgar MTG Dolphin carea oferea o versiune modificată a corvetei multi-rol K-90.

De anul trecut şi până în prezent, procedura de achiziție a celor două nave a tot fost suspendată din cauza unei contestații depuse în instanță de compania italiană Fincantieri.
După cum am precizat, contractul se ridică la valoarea de  aproximativ 1 miliard de leva, prima navă fiind programată pentru livrare până la sfârșitul lunii decembrie 2023, iar cea de-a doua până la sfârșitul lunii decembrie 2024, asta dacă pe parcurs nu sunt înregistrate întârzieri.

 

Ce vrea Bulgaria şi ce oferă compania germană Lürssen?

 

Publicaţia Navy Recognition menţionează că Forțele Navale Bulgăre doresc ca cele două nave de patrulare multi-rol  să îndeplinească diferite tipuri de misiuni, cum ar fi misiuni de luptă antisubmarin și împotriva navelor de suprafață.

Totodată, Ministerul bulgar al Apărării a solicitat că navele de patrulare să fie echipate cu un tun de calibru 76mm, rachete anti-navă și sol-aer, torpile ușoare și alte sisteme de apărare, dar şi cu o punte care să permită aterizarea şi decolarea pentru elicoptere de dimensiuni medii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel