Naval Group, câștigătorul licitației pentru corvete

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
EXCLUSIV
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, într-un interviu acordat pentru Defense România, nu s-a pronunțat direct cu privire la câștigătorul licitației pentru corvete, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş a fost întrebat în cadrul interviului despre programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”. 

Dosar pentru corvete? 

 

Cu privire la decizia ce urmează să fie luată de către procurorii militari în ceea ce privește deschiderea unui dosar penal în acest sens, Gabriel Leș a explicat:

”A fost o procedură care s-a derulat anul trecut, o procedură competitivă, la care s-au înscris patru competitori, au rămas trei în cursă. S-a finalizat în luna noiembrie, dar cu câteva aspecte pe care aș vrea să le precizez, de exemplu o sesizare a secretatului de stat de la Departamentul pentru Armamente, pentru anumite chestiuni cu iz penal, spune el, cu o contestare în contencios administrativ a HG care reglementa întreaga procedură, care s-a finalizat zilele trecute, motiv pentru care nu am reuşit să luăm o decizie până acum pe aceste corvete, pentru că-ți puneai întrebarea logic: dacă apare ceva penal și, doi, dacă o instanță de judecată vine și-ți anulează Hotărârea de Guvern care reglementează tocmai procedura în sine. Era un atac al unuia dintre competitori tocmai pe HG care reglementa procedura de achiziții.”, a precizat ministrul.

Ministrul Leș speră ca licitația să fie doar ”suspendată”, chiar dacă procurorul militar poate ține dosarul corvetelor chiar și trei ani. Fără să se pronunțe direct, ministrul a confirmat ordinea apărută în presă.

Ministrul confirmă câștigătorul

 

Întrebat dacă se reia procedura de evaluare a celor trei oferte depuse, în cazul în care, prin absurd, procurorii termină ancheta până-n iunie, Gabriel Leș a răspuns: ”Nu, ar trebui anunțat câștigătorul. Din păcate, a apărut și-n presă, se știe tot, ordinea, poziționarea celor trei competitori. În funcție de decizia care se va lua la Departamentul pentru Armament, să vină cu o propunere de decizie cât mai repede”. 

Naval Group (Franța), Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia) sunt cei trei competitori. Potrivit informațiilor apărute în presă, Naval Group a câștigat licitația, cu o ofertă de 1,2 miliarde de euro. 

Potrivit ziarului francez La Tribune, celelalte oferte au fost 1,25 miliarde (Damen) și 1.34 miliarde (Fincantieri).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel