Cine va câştiga licitaţia pentru corvete, Naval Group sau Damen?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Într-un articol pentru ziarul francez La Tribune, ziaristul Michel Cabirol, preocupat de domeniul apărării, susţine că din motive obscure, România încearcă cu disperare să ofere olandezilor de la Damen contractul pentru cele patru corvete, în determinantul francezilor de la Naval Group. Ziaristul francez susţine că de fapt compania Naval Group a câștigat. În acest context, Parisul este gata să intervină și să apere oferta Naval Group.

Jurnalistul Michel Cabirol notează că Naval Group ar putea pierde cu siguranță, o licitație pentru vânzarea a patru corvete Gowind, de şi ar fi câștigat în România, potrivit mai multor surse pe care le-a consultat.

Jurnalistul notează că unul dintre cei care înclină serios balanța în favoarea Damen este Liviu Dragnea, ,,unul dintre cei mai puternici oameni din România, președinte al Camerei Deputaților și cel care face și apără guvernele” şi că acesta ar încerca să influenţeze serios balanţa pentru câştigarea licitaţie în favoarea companiei olandeze Damen.

Michel Cabirol declara că ceva face ca întreg procesul de licitaţie să fie blocat, precizând că Guvernul de la București a primit o veste proastă la începutul lunii decembrie, când compania franceză Naval Group, aflată într-un parteneriat cu Șantierul Naval Constanța, a prezentat cea mai bună ofertă de preț: 1,2 miliarde euro, față de 1,25 miliarde (cât au oferit olandezii de la Damen) și 1.34 miliarde (cât a oferit compania italiană Ficantieri).

Oferta francezilor de la Naval Group ,,a fost un adevărat duș rece pentru București, care oricum a anulat în 2016 o licitație pentru achiziționarea de corvete din cauza unor încălcări de proceduri tot în favoarea lui Damen”, mai precizează Michel Cabiro în articolul pentru ziarul Le Tribune.

Problemele cu care se confruntă în România compania Naval Group (lider european în construcţia de nave militare), au ajuns şi la urechile celor mai înalţi oficiali francezi.

,,La Paris, aceste atitudini, care au depășit linia roșie, au creat exasperare la cel mai înalt nivel. Mai mult, conform informațiilor noastre, se așteaptă că ministrul francez al Apărării, Florence Parly, urmează să discute acest subiect cu omologul român, Gabriel Leș’’, se mai arătă în articolul din La Tribune, semnat de Michel Cabirol.

Franța este partener pentru România

În 2008, Franța și România au încheiat un parteneriat strategic. Parteneriat care a fost reafirmat de mai multe ori. În timpul vizitei președintelui român la Paris , la 27 noiembrie, Klaus Iohannis a explicat că „consolidarea cooperării în domeniul apărării va continua să reprezinte o prioritate, bazată pe angajamentele asumate de ambele țări în cadrul UE și NATO și în sprijinul obiectivelor Parteneriatului strategic UE-NATO "


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel