Nava amiral a flotei ruse „Moskva” arde în Marea Neagră. Marina ucraineană a lovit crucișătorul rus cu rachete Neptun

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Marina ucraineană a lovit crucișătorul rus „Moskva”, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră. Mass-media ucraineană precizează că crucișătorul rus „Moskva” a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”, produs de biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch”.

Aceste informaţii au fost confirmate în mod oficial de şeful administrației militare regionale din Odesa, Maxim Marchenko.

Potrivit analiştilor militari ai publicaţiei Defense Express, două rachete, trase din sistemul de apărare costieră Neptun, au lovit crucişătorul Moskva, iar echipajul navei se luptă în acest moment să salveze nava cuprinsă de flăcări.

Update: Ministerul rus al Apărării a confirmat avarierea crucişătorului „Moskva”. Crucişătorul „Moskva” al Flotei Mării Negre a fost grav avariat după ce la bordul navei a izbucnit un incendiu care a dus ulterior la detonarea mai multor muniţii, iar echipajul a fost evacuat. Acest lucru a fost precizat de Ministerul rus al Apărării, citat de agenţia rusă de presă TASS.

Până la această oră nu există fotografii sau materiale video care să confirme informaţiile apărute în mass-media ucraineană. Probabil acestea vor fi date publicităţii în următoarele ore.

Ziarul ucrainean Pravada precizează că nu există încă o confirmare oficială, dar ale 4 nave tehnice rusești au venit în ajutorul echipajului de la bordul crucişătorului. 

Informații similare despre starea navei ruse au fost confirmate şi de consilierul șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovich.

Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a scris pe canalul său de telegramă că ,,întreaga Flotă a Mării Negre a Federației Ruse a fost alertată pentru a efectua măsuri urgente de salvare a crucişătorului Moskva, dar din cauza furtunii acestea sunt sortite eșecului''

Armata rusă nu a comentat public informațiile despre atacul asupra crucișătorului Moskva.

Crucișătorul purtător de rachete Moskva este nava cea mai importantă a Flotei ruse de la Marea Neagră, fiind și nava amiral a flotei. Dotarea de bază a crucișătorului este reprezentată de complexul de rachete P-1000 Vulkan, cu 16 instalații de lansare. 

Este de remarcat faptul că crucișătorul Moskva este aceeași navă rusească căreia polițiști de frontieră ucraineni care păzeau Insula Șerpilor, în luna februarie, i-au transmis mesajul devenit deja celebru: "Russian warship, go f*** yourself. (Navă de război rusă, du-te dracului)".

De amintit că, pe 24 martie, armata ucraineană a bombardat masiv portul Berdiansk, reuşit să distrugă complet nava de desant Orsk a marinei ruse, dar şi să avarieze alte trei nave ruse care se aflau în zonă la momentul respectiv.

 

Date tehnice despre sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”

 

Amintim că, pe 15 martie 2021, primele elemente ale complexului de rachete antinavă ”Neptun” au fost predate Forțelor Navale ale Ucrainei.

Tehnica a fost introdusă în înzestrarea Divizionului 65 Rachete de Coastă dislocat în apropierea orașului Odessa. 

Un divizion standard de rachete coastă are un punct de comandă, trei baterii de lansare (în total șase lansatoare USPU-360), o baterie tehnică (6 TZM-360 și 6 TM-360) și elemente de sprijin. 

Proiectul complexului de rachete de croazieră ”Neptun” a fost inițiat în 2014, iar după șase ani a fost obținută aprobarea pentru intrarea în înzestrarea Forțelor Armate ale Ucrainei.

Complexul este destinat distrugerii navelor cu un deplasament de până la 5.000 tone, având un focos de 150 kg.

Racheta are o rază de acțiune maximă de 280 km și o masă de 870 kg, fiind prevăzută și pentru echiparea navelor și avioanelor de luptă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel