NATO: Submarine rusești desfășurate în jurul Norvegiei

Eduard Pascu |
Data publicării:

NATO înregistrează cea mai mare activitate a submarinelor Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece. Zece submarine ruse au fost descoperite în luna octombrie în jurul Norvegiei, relatează RND, transmite paginaderusia.

La jumătatea lunii octombrie a acestui an, în Atlanticul de Nord, un adevărat roi de submarine rusești a început deplasarea spre vest, prin apele aflate între Groenlanda, Islanda și Marea Britanie, după care au intrat în imersiune în ape adânci.

Acest caz nu este unul izolat. NATO susține că a observat în acest an cea mai mare activitate a submarinelor rusești de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Din acest motiv, modernizarea capabilităților maritime a devenit un subiect fierbinte al dezbaterilor la sediul Alianței de la Bruxelles.

Rusia își crește constant operațiunile sub apă”, a declarat Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO. În mare parte este vorba despre Atlanticul de Nord și Marea Norvegiei. NATO va răspunde la acest lucru, printre altele, prin întărirea patrulării apelor. În plus, va investi în aparate aeriene moderne antisubmarin.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că Atlanticul de Nord rămâne „vital pentru securitatea Europei” în ceea ce privește rutele de aprovizionare militară, rutele comerciale și canalele de comunicații.

Analiștii occidentali sunt îngrijorați în special de legătura dintre submarine și rachetele pe care acestea le pot lansa. În ultimii ani,Rusia a introdus îmbunătățiri tehnologice în ambele domenii: submarinele au devenit mai silențioase, iar rachetele rusești – mai rapide decât înainte. Se preconizează că, în 2020, submarinele rusești vor fi dotate cu rachete supersonice.

Dacă nave înarmate cu acest fel de arme se apropie de coasta vestica a UE sau de coasta de est a SUA, poate apărea brusc o nouă situație strategică, conchide publicația.

Vezi și: Royal Australian Air Force a primit încă o aeronava antisubmarin Boeing P-8A Poseidon

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel