NATO nu riscă nimic: Jens Stoltenberg rămâne secretar general al Alianței pentru încă un an

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr
Jens Stoltenberg / Estonian Presidency, flickr

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că va rămâne în funcție până la 1 octombrie 2024.

Într-o perioadă în care crizele și evenimentele neprevăzute se succed rapid, liderii NATO au găsit că cea mai sigură soluție pentru funcționarea eficientă a Alianței Nord-Atlantice este păstrarea în funcție a actualului secretar general. O perioadă de tranziție, normală în cazul înlocuirii echipei de la fruntea NATO, este ultima problemă la care statele membre vor să se gândească, așa că varianta Stoltenberg s-a dovedit, probabil, cea mai rațională opțiune.

Jens Stoltenberg a informat, printr-o postare pe Twitter, că o astfel de decizie a fost luată de membrii Alianței. Stoltenberg a ocupat funcția din 2014. Mandatul său trebuia să se încheie în octombrie anul acesta, după ce fusese deja prelungit.

„Relația transatlantică dintre Europa și America de Nord ne-a asigurat libertatea și securitatea timp de aproape 75 de ani, iar într-o lume mai periculoasă, Alianța noastră este mai importantă ca niciodată”, a spus Stoltenberg.

Decizia trebuie aprobată, formal, de șefii de stat și de guvern NATO la summitul de la Vilnius din iulie. 

În februarie, Stoltenberg a spus că nu vrea să-și reînnoiască contractul, dar membrii NATO i-au cerut să rămână, după ce nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la un succesor.

Printre candidații probabili s-au numărat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, care a spus deschis că ar dori să accepte postul, și prim-ministrul danez Mette Frederiksen, care a insistat public că nu dorește să candideze.

Stoltenberg a condus NATO printr-o serie de crize de la preluarea mandatului în 2014 și a adunat membrii blocului în sprijinul Ucrainei. În același timp, el încearcă să împiedice escaladarea războiului într-un conflict direct între NATO și Rusia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel