Mișcare istorică. NATO va modifica strategia militară: Ocuparea temporară a teritoriului aliat, în cazul unui atac al Rusiei, va fi exclusă din start

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Flancul Estic al NATO
Flancul Estic al NATO

NATO regândește și ajustează propriile capacități militare la nivelurile din perioada Războiului Rece.

Invazia rusă pe scară largă asupra Ucrainei a determinat Alianța Nord-Atlantică să-și schimbe conceptul defensiv – acum NATO se pregătește să-și apere „fiecare centimetru” de teritoriu încă din prima zi a atacului, scrie The New York Times.

”NATO va apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat” - sintagma des auzită în ultimele 12 luni de la liderii Alianței, iată că se va regăsi și în documentele strategice privind abordarea de descurajare în Flancul Estic.

 

NATO va apăra fiecare centrimetru de teritoriu aliat

Foto: Exercițiu NATO

După cum scrie NYT, NATO trece de la conceptul de „descurajare prin represalii” (deterrence by retaliation), la „descurajare prin interzicere/prevenire” (deterrence by denial), ceea ce, în practică, va însemna, printre altele, o creștere a numărului de trupe la granița de est a Alianței.

Strategia anterioară a NATO era de a descuraja un potențial adversar, amenințând cu represalii: Alianța lua în calcul și scenariul în care părți ale teritoriilor statelor membre ar putea fi ocupate până când forțele aliate vor veni în ajutor.

Potrivit actualei strategii, în cazul unei invazii ruse, statele membre  trebuie să reziste până când forțele aliate le vin în ajutor.

 

NATO intenționează să crească prezența militară

 

„Descurajarea prin prevenire” înseamnă, alături de amplasarea consolidată a trupelor aliate în apropierea graniței cu Federația Rusă, o serie de alte măsuri:

  • o mai bună integrare a planurilor militare americane și aliate,

  • creșterea cheltuielilor militare,

  • planuri mai detaliate pentru aliați cu privire la disponibilitatea unor tipuri specifice de forţe şi mijloace pentru desfăşurarea ostilităţilor în caz de nevoie.

Potrivit fostului secretar general adjunct al NATO, Camille Grand, Alianța se va centra pe asigurarea nivelului necesar de trupe la granițele NATO astfel încât să poată respinge un posibil atac, fără să mai ia în calcul dacă acest lucru va supăra Moscova. 

Ca parte a noii strategii, mai multe forțe NATO vor intra sub controlul direct al generalului american Christopher Cavoli (foto - stânga), care comandă forțele americane în Europa (SACEUR), potrivit New York Times. 

Un purtător de cuvânt al Alianței a declarat, sub rezerva anonimatului, că gen. Cavoli a fost însărcinat cu unificarea planurilor militare ale Statelor Unite și ale aliaților. Potrivit sursei, acum țările membre ale alianței, pentru prima dată după Războiul Rece, vor ști clar ce va face NATO în caz de război și ce trebuie să facă ele însele.

 

Polonia și-a schimbat planul operațional de apărare în urma ”lecției Ucraina”

Foto: Exercițiu NATO

Țările baltice au fost primele care au cerut o revizuire a conceptului de apărare NATO, deoarece acest concept permite ocuparea teritoriilor acestor țări cu eliberarea ulterioară după 180 de zile. În special, premierul estonian Kaya Kallas a spus că ocuparea de către trupele ruse pentru o perioadă atât de lungă ar putea duce la distrugerea completă a oricăreia dintre țările baltice.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a evaluat strategia alianței într-un mod similar. Printre altele, el a spus că NATO, în cazul unui atac, „nu va avea 60 de zile să trimită tancuri în Estonia, pentru că până atunci nu va mai exista Estonia”. 

Polonia a anunțat încă de la începutul anului că schimbă planul operațional de apărare al țării în cazul unei invazii dinspre est. 

După atrocitățile rusești din zonele pe care le-a ocupat în Ucraina, de la Bucea, Irpin, Mariupol sau Herson, state de frontieră precum Polonia și țările baltice nu mai vor să riște ocupația rusă.

Linia de apărare nu va mai fi situată pe râul Vistula (în interiorul țării), Armata poloneză intenționând să-și mențină pozițiile la granița cu Rusia și Belarus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel