NATO îşi reafirmă angajamentul în Afganistan după anunţul privind retragerea trupelor americane

S.I. Catalin |
Data publicării:

NATO a indicat vineri continuarea angajării sale în misiunea sa în Afganistan, după anunţul privind retragerea unui număr ''important'' de militari americani prezenţi în ţara răvăşită de război.

Purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu, a refuzat să comenteze direct anunţul privind retragerea SUA, dar a reamintit angajamentul reiterat în cadrul unei recente reuniuni a miniştrilor de externe din ţările membre ale NATO de ''a asigura securitatea pe termen lung şi stabilitatea în Afganistan'', potrivit AFP.

,,Angajarea noastră este importantă pentru a garanta că Afganistanul nu va mai deveni niciodată un adăpost pentru teroriştii internaţionali care ne ameninţă acasă la noi'', a declarat dna Lungescu.

O parte a trupelor americane desfăşurate în Afganistan participă la misiunea NATO ''Resolute support'', care antrenează şi oferă consultanţă forţelor afgane în lupta lor împotriva talibanilor, în timp ce altele sunt angajate în operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului. Nu se ştie pentru moment ce misiune va fi afectată de retragerea SUA.

Amintim că, preşedintele SUA, Donald Trump, a decis să retragă un număr "important" de trupe americane staţionate în Afganistan, a informat joi un responsabil american, la o zi după anunţul retragerii celor staţionate în Siria.

,,Decizia a fost luată. Va fi o retragere importantă" din Afganistan, a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Este vorba despre circa 7.000 din cei 14.000 de soldaţi americani prezenţi în Afganistan, au anunţat Wall Street Journal şi New York Times. Aceste trupe operează atât în cadrul unei misiuni NATO în sprijinul forţelor afgane, cât şi pentru operaţiuni separate de luptă împotriva terorismului.

Purtătoarea de cuvânt a NATO i-a adus un omagiu şefului Pentagonului, James Mattis, care şi-a prezentat demisia, afişându-şi dezacordul cu noua strategie a Casei Albe marcată de retragerea trupelor din Siria şi de pregătirea unei dezangajări în Afganistan.

Responsabilul american a avut un rol-cheie ''pentru a păstra un NATO puternic şi gata să facă faţă provocărilor de securitate cu care ne confruntăm (...) Este foarte respectat ca soldat şi ca diplomat'', a mai spus Oana Lungescu. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel