NATO intensifică pregătirea de luptă: Divizia germano-olandeză de blindate, certificată pentru angajare în lupte de mare intensitate

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 21 ianuarie, la Hohenfels, în Germania, a început exercițiul multinațional Allied Spirit 22, la care participă aproximativ 5.200 de militari.

Exercițiul se desfășoară la Centrul Multinațional de Pregătire Întrunită (Joint Multinational Readiness Center - JMRC) din Hohenfels al Armatei a 7-a de Pregătire din Forțele Terestre ale SUA staționate în Europa.

În perioada 21 ianuarie – 5 februarie, participanții vor executa antrenamente în condiții foarte apropiate cu cele de luptă, poligonul oferind posibilități de pregătire de nivel ridicat, fiind singura facilitate de acest fel din afara teritoriului SUA.

JMRC asigură instruirea comandanților, statelor majore, precum și a echipelor de luptă până la nivel brigadă desfășurate complet în teren, astfel încât să poată executa cu succes operații terestre interarme, în orice regiune din lume.

Trupele implicate în exercițiu sunt din Germania, Italia, Kosovo, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Turcia și Ungaria.

Spre deosebire de alte activități importante de pregătire desfășurate la JMRC, printre care exercițiile Sabre Junction și Combined Resolve în care au fost antrenate grupuri de luptă americane de nivel brigadă, în cadrul Allied Spirit accentul principal va fi pus pe pregătirea unei unități aliate, se precizează în comunicatul de presă al Forțelor Terestre americane din Europa (USAREUR).

Exercițiul Allied Spirit 22 este condus de Divizia 1 Blindate a Armatei germane, care conform scenariului de desfășurare  are în subordine o brigadă multinațională și alte elemente constitutive. Brigada multinațională va fi desfășurată în totalitate, în timp ce restul brigăzilor vor fi prezente la nivel de comandă și stat major. Cu sediul în Oldenburg, divizia face parte din Corpul 1 Armată germano-olandez al NATO. Divizia are în subordine patru brigăzi de blindate (tancuri și mașini de luptă ale infanteriei) și patru batalioane independente (artilerie, transmisiuni, geniu și logistică).

„Allied Spirit 22 este un exercițiu foarte important pentru Divizia 1 Blindate”, a declarat generalul de brigadă Heico Huebner, comandantul diviziei. „Oferă oportunități excelente de pregătire într-un mediu de antrenament remarcabil pentru elemente ale Brigăzii 41 Infanterie Mecanizată germană, precum și pentru comanda Brigăzii 43 Infanterie Mecanizată olandeză, ambele făcând parte din Divizia 1 Blindate.”

„Pentru comanda diviziei, este o ocazie unică de a acționa într-un mediu multinațional, comandând o unitate italiană și brigada noastră 43 mecanizată olandeză, ceea ce ne va îmbunătăți semnificativ capabilitățile astfel încât să atingem Capacitatea Operațională Completă într-un scenariu de luptă de mare intensitate”, a adăugat generalul de brigadă Huebner.

Seria de exerciții Allied Spirit a fost lansată în ianuarie 2015 și pe măsură ce a avansat, au fost integrate un stat major de divizie din SUA, precum și unități aliate pentru a perfecționa procedurile de planificare și manevră la nivel de divizie.

„Fiecare rotație încorporează cele mai moderne tehnici, tactici și proceduri pentru a se asigura că unitățile au cel mai bun mediu de antrenament disponibil”, a declarat maiorul David Allen, din Forțele Terestre americane, șeful operațiilor din JMRC.

Aproximativ 1.100 de soldați americani vor participa la Allied Spirit 22, inclusiv elemente desfășurate în cadrul operației Atlantic Resolve (răspunsul NATO pentru a descuraja acțiunile Rusiei) din brigada de blindate (Batalionul 3/ Regimentul 66 Blindate, Brigada 1 Blindate/ Divizia 1 Infanterie din Fort Riley, Kansas) și brigada aviație de luptă (Escadrila 2/Batalionul 227 Aviație Sprijin General/ Brigada 1 Cavalerie Aeriană/ Divizia 1 Cavalerie Aeriană staționată la Fort Hood, Texas). Mai sunt implicate și elemente din Batalionul 5/ Regimentul 4 Artilerie Antiaeriană cu sediul în Ansbach, Germania.

Potrivit presei germane, în exercițiu vor fi folosite sute de vehicule pe roți și tancuri, precum și peste 40 de elicoptere, care se pregătesc pentru o posibilă desfășurare în țările baltice.

Față de informațiile inițiale din decembrie 2021, exercițiul a început cu unele modificări. Atunci, Forțele Terestre americane din Europa anunțau că la Allied Spirit 22 vor participa peste 3.000 de militari, iar marea unitate planificată pentru pregătire era o brigadă letonă aflată sub comanda Diviziei 1 Blindate germană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel