NATO înțelege „dezamăgirea Franței” dar avertizează că o apărarea europeană va slăbi și diviza Alianța

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a criticat marţi la Washington ţările care doresc să consolideze apărarea europeană, subliniind că a crea structuri "concurente" cu NATO riscă să slăbească şi să divizeze Alianţa Nord-Atlantică, notează Agerpres, care citează AFP.

În timp ce liderii din Uniunea Europeană se reuneau în Slovenia, Jens Stoltenberg a fost întrebat în cursul unei conferinţe la Universitatea Georgetown din Washington cu privire la consecinţele acordului AUKUS dintre Statele Unite, Australia şi Marea Britanie asupra relaţiilor transatlantice.

"Înţeleg ca Franţa să fie dezamăgită" după ce Canberra a rupt un uriaş contract de achiziţie a unor submarine franceze din clasa Barracuda, a spus el. "În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt de acord asupra obiectivului nostru general, care este acela că trebuie să rămânem uniţi", a adăugat Jens Stoltenberg.

Dar "nu cred în eforturile de a crea ceva în afara cadrului NATO ori de a concura sau de a duplica NATO", a adăugat secretarul general al Alianţei.

 

Stoltenberg: Apărarea europeană ar slăbi NATO și ar diviza Europa



Ca un mesaj adresat celor 27 de şefi de stat sau guvern reuniţi la Castelul Brdo, în apropierea capitalei Ljubljana, Jens Stoltenberg, care este norvegian, a subliniat că 80% din cheltuielile de apărare NATO au fost asigurate de ţări din afara UE. "Sunt, desigur, Statele Unite, dar şi alţi aliaţi", a subliniat el.

"Este, de asemenea, şi geografia", a reamintit el. "Turcia la sud, Norvegia şi Islanda la nord, iar la vest Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. Dacă vă uitaţi pe o hartă, acestea sunt importante pentru protecţia întregii Europe", a mai spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

"Orice încercare de a slăbi legătura transatlantică prin crearea de structuri alternative, spunând că ne putem descurca singuri, nu numai că va slăbi NATO, ci va diviza şi Europa", a avertizat Jens Stoltenberg, citat de AFP. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel