Brilliant Jump| NATO desfășoară 2500 de soldați și 600 de vehicule militare în Lituania (Foto/Video)

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO a început săptămâna trecută cea de-a doua fază a exerciţiului militar Brilliant Jump-20, etapă considerată a fi principalul exercițiu anual pentru forța de reacție rapidă a Alianţei (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) care se va desfăşura în Lituania şi la care vor participa aproximativ 2.500 de soldați.

Prin exerciţiul „Brilliant Jump” se urmăreşte capacitatea logistică a NATO, un element fundament atunci când vorbim de o mobilizare şi o desfăşurare rapidă a VJTF, într-o situaţie de criză. Astfel, 2.500 de soldați și 600 de vehicule vor fi desfășurate în Lituania, folosindu-se trenuri, avioane, nave și convoaie militare.

La mijlocul săptămânii trecute, forţele terestre poloneze au postat pe reţele de socializare mai multe fotografii cu momentul în care au trimis spre Lituania un tren încărcat cu zeci de tancuri T-72.

Acest exercițiu anual a fost planificat de mult timp şi implică mutarea într-un timp cât mai scurt a unor elemente de tehnică militară în Lituania, de la sfârșitul lunii octombrie până la începutul lunii noiembrie. NATO a ţinut să precizeze, pentru a nu se confrunta cu suspiciuni, că acestă desfăşurare de trupe era planificat din timp şi nu are legătură cu ameninţările de securitate pe care le crează situaţia politică din Belarus.

Exerciţiul Brilliant Jump este unul de rutină, iar prin desfăşurarea acestuia se urmăreşte cât de bine funcționează capacitatea logistică a NATO. Planificarea exercițiului a început la mijlocul anului 2019, iar NATO a notificat din timp OSCE că pe flancul estic vor avea loc manevre militare, precizează Alianţa într-un comunicat de presă.

Aproximativ 2.500 de soldați din patru țări NATO - Republica Cehă, Lituania, Polonia și Spania vor fi implicați în faza 2 a exerciţiului „Brilliant Jump 20”.

Corpul Multinațional de Nord-Est al NATO supraveghează desfăşurarea exercițiul Brilliant Jump, care se desfășoară până la data de 6 noiembrie. Unitățile participante vor rămâne apoi în regiune pentru a participa la exerciţiul militar Iron Wolf, desfăşurat tot în Lituania, după care se vor întoarce în țările lor de origine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel