NATO a aprobat sporirea prezenței în Marea Neagră. Măsuri pentru a contracara influența Rusiei

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat azi că miniştrii de externe din statele membre au aprobat un pachet de măsuri menit să sporească prezenţa Alianţei în Marea Neagră.

''Am convenit asupra unui pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea monitorizării situaţiei şi sporirea ajutorului nostru destinat Georgiei şi Ucrainei'', a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă. Detaliind acest pachet de măsuri impulsionat de SUA, el a menţionat că include iniţiative de îmbunătăţire a instruirii forţelor maritime şi a gărzilor de coastă ale Georgiei şi Ucrainei, vizite în porturi, exerciţii militare şi intensificarea schimburilor de informaţii.

''Acestea se adaugă cooperării noastre, care deja este apropiată. Chiar acum, grupuri navale ale NATO patrulează în Marea Neagră şi astăzi fac exerciţii împreună cu nave ale Ucrainei şi Georgiei'', a indicat Stoltenberg, referindu-se la manevrele Scutul Maritim ('Sea Shield').

Elaborarea acestui pachet de măsuri a fost anterior anunţată de ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison.

Obiectivul, a explicat Hutchison, este contracararea influenţei Rusia în Marea Neagră, iar pachetul de măsuri va include ''monitorizarea, supravegherea avioanelor şi, de asemenea, ca unele nave ale NATO să se deplaseze în Marea Neagră pentru a se asigura că navele ucrainene pot traversa în siguranţă strâmtoarea Kerci către Marea Azov'', unde în luna noiembrie două nave ale forţelor navale ucrainene au fost sechestrate de Rusia cu tot cu membrii echipajelor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel