Naftogaz: Instanța de la Haga obligă Rusia să plătească 5 miliarde de dolari Ucrainei

Compania națională ucraineană de gaze naturale Naftogaz a anunțat pe 13 aprilie că Federația Rusă este obligată de Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească despăgubiri pentru daunele produse companiei odată cu anexarea Crimeei. Informația a fost postată pe pagina de Facebook a Naftogaz și preluată de presa rusă, deși Facebook este interzis în Federația Rusă, corporația Meta fiind considerată extremistă de către Kremlin.

"Rusia este obligată să plătească o despăgubire de 5 miliarde de dolari către Naftogaz, pentru prejudiciul cauzat de confiscarea bunurilor din Crimeea. Tribunalul de Arbitraj al Curții Permanente de Arbitraj de la Haga a luat această decizie pe 12 aprilie 2023", se arată în mesajul Naftogaz.

Compania a precizat că, odată cu anexarea Crimeei, a pierdut instalațiile de foraj, conductele de gaze, propria flotă și clădirile administrative, iar în cazul în care Moscova nu se conformează deciziei instanței, „conform Convenției de la New York din 1958, Naftogaz are dreptul de a începe procesul de recunoaștere și admitere în executare a deciziei pe teritoriul statelor în care Federația Rusă are active.”

Conducerea Naftogaz este mulțumită de decizia pe care instanța europeană a dat-o „în pofida eforturilor Rusiei de a obstrucționa justiția”.

Moscova amenințase anterior că va aplica sancțiuni împotriva Naftogaz dacă firma ucraineană va menține cazul în instanță și nu a răspuns încă la recenta hotărâre a Curții. Cu toate acestea, având în vedere că Rusia a mai refuzat anterior să se conformeze altor decizii judecătorești internaționale în dosare similare avute cu Naftogaz, plata pagubelor este mai mult decât dificilă.

Până în prezent, serviciul de presă al instanței de la Haga nu a făcut publică hotărârea anunțată de partea ucraineană. Moscova are posibilitatea să facă recurs la hotărâre, deși este puțin probabil ca instanța să o schimbe după ce a fost recunoscut faptul că Rusia a naționalizat infrastructura energetică din Crimeea, inclusiv conductele și platformele utilizate de ucraineni pentru extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel