Muntenegru: Tentativă de lovitură de stat pentru a împiedica intrarea în NATO. Doi ofițeri GRU, condamnați în lipsă

Tudor Curtifan |
Data publicării:

O instanță din Muntenegru a condamnat în lipsă doi ruși, ofițeri ai serviciilor de informații militare ruse GRU, la 15 și 12 ani de închisoare pentru pregătirea unei lovituri de stat în Muntenegru.

În dosarul "tentativa de lovitura de stat" au mai primit condamnări și alți 14 inculpați, inclusiv liderii "Frontului Democrat", mișcare politica care s-au opus intrării țării în NATO.

Potrivit procurorilor, lovitura de stat urma să aibă loc în data de 16 octombrie 2016, în ziua alegerilor parlamentare din Muntenegru. Doi cetateni ruși – Eduard Șișmakov și Vladimir Popov (după alte surse – Moiseev) – au fost recunoscuți ca organizatori ai complotului. Autoritățile muntenegrene îi consideră ofiteri ai GRU, serviciul secret al armatei ruse, informează Pagina de Rusia.

 

Lovitură de stat pentru a împiedica aderarea la NATO

 

Șișmakov a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, Popov-Moiseev – la 12 ani. Cei doi lideri ai "Frontului Democrat", Andria Mandic și Milan Knezevic, au fost condamnați la cinci ani fiecare.

Potrivit Procuraturii Muntenegrului, scopul loviturii de stat a fost acela de a împiedica intrarea țării în NATO.

La baza acuzarii s-a aflat depoziția naționalistului sârb Alexander Singelić, care a descris în detaliu cum cei doi rusi i-au dat bani pentru a organiza lovitura de stat. Totusi, cu puțin înainte de pronunțarea verdictului, Singelić a renunțat în mod neașteptat la mărturia sa, mai scrie sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel