MLI-84M „Jderul” ar putea fi marea provocare pentru MFA Mizil. Bulgaria merge pe un program național pentru mașina de luptă a infanteriei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din  Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române
MLI-84M „Jderul”, sursă foto: Nicuşor Comănescu, militar din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei", via Forțele Terestre Române

Programul de înzestrare care vizează mașina de luptă a infanteriei se află în atenția MApN, el făcând parte din cele zece programe noi pe care le-a demarat Ministerul Apărării Naționale. 

Pe data de 20 aprilie Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și Senat au aprobat în unanimitate solicitarea Ministerului Apărării Naționale pentru a demara zece noi programe de înzestrare.

Aceste programe vor fi inițiate începând de anul acesta, în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente.

MApN a dat publicității programele, iar la poziția 5 se numără: „Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile”.

Nu se specifică mai multe informații. Așadar, nu cunoaștem dacă MLI-84M „Jderul” va fi adus la un nou standard, se va opta pentru modernizarea completă, dacă vor fi produse alte vehicule ori dacă ne vom îndrepta spre un producător extern.

MLI-84 a intrat într-un vast program de modernizare în 1995, când a trecut la standardul MLI-84M „Jderul”. 

Și, cert e că dacă vorbim despre MLI-84 ne gândim implicit la MFA Mizil, producătorul MLI-84. Varianta modernizată a mașinii de luptă a infanteriei MLI-84 a beneficiat de turelă produsă de israelienii de la Rafael, de sisteme moderne de la producători din Franța, plus alte companii importante care au luat parte la program, existând și o componentă solidă de offset la vremea respectivă. 

Așadar, în funcție de ceea ce dorește MApN în programul mașinii de luptă a infanteriei, și în funcție de specificațiile pe care le va solicita, pentru MFA Mizil acest program ar putea reprezenta o mare provocare. Desigur, compania nu ar putea duce singură un asemenea program. Dar în funcție de cerințele ministerului, MFA Mizil, împreună cu parteneri cu care România lucrează frecvent și care au mai fost implicați în programul MLI-84M, din state precum Israel, Franța, SUA etc, compania românească de apărare ar putea fi vioara întâi a programului.

2. MLI-84M „J... (mli-84-jderul_89727700.jpg)

 

Bulgaria optează pentru industria națională în programul mașinii de luptă a infanteriei

 

În acest sens, vecinii din Bulgaria vor demara un program prin care Forțele Terestre Bulgare vor fi înzestrate cu 150 de mașini de luptă pentru infanterie. 

În cursul zilei de ieri, citat de publicația bulgară Armymedia.bg, Krassimir Karakachanov, ministrul Apărării de la Sofia, s-a antepronunțat, când a declarat presei că compania națională Terem poate implementa proiectul pentru noile mașini de luptă ale infanteriei. Nu este clar dacă Sofia va colabora cu alte companii din străinătate, însă bulgarii se pare că sunt deciși ca programul de înzestrare să fie centrat pe industria de apărare autohtonă.

 

Despre MLI-84 „Jderul”

 

Decizia de modernizare a mașinilor de luptă ale infanteriei MLI-84 a fost luată în 1995, iar programul a demarat un an mai târziu. MLI-84 au fost aduse la standardele NATO. Noul vehicul a fost denumit oficial MLI-84M (Mașina de luptă a infanteriei Model 1984 Modernizată)  ”Jderul” iar în prezent vehiculele sunt compatibile cu standardele tehnico-tactice NATO. Modernizarea a fost efectuată atât de firme din România, cât și de producători din străinătate.

Potrivit Forțelor Terestre, MLI-84M-Jderul are o greutate de 17 tone și poate atinge viteza maximă pe șosea de 65 km/h. Mai mult, vehiculul are o rază maximă de acțiune de 600 km, fără realimentare. MLI-84M Jderul poate traversa cursuri de apă adânci de până la 1,2 m iar principala sa armă de atac și apărare este tunul AA-KBA B007 de 25 mm.

Mașina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., o mitralieră cal. 7,62 mm și este echipată cu aparatură performantă de vedere și conducere pe timp de noapte permițând executarea de misiuni în condiții de timp nefavorabil”, informează site-ul Forțelor Terestre Române.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel