MLI-84 Jderul, mașina de luptă a infanteriei Armatei Române

Tudor Curtifan |
Data publicării:

MLI-84 (Mașina de luptă a infanteriei Model 1984) este un vehicul de luptă blindat destinat transportului și ducerea acțiunilor de luptă de către grupa de infanterie.

În 1982, pe atunci Republica Socialistă România a obținut de la URSS licența pentru construirea a 178 de vehicule.

Decizia de modernizare a mașinilor de luptă ale infanteriei MLI-84 a fost luată în 1995, iar programul a demarat un an mai târziu. MLI-84 au fost aduse la standardele NATO. Noul vehicul a fost denumit oficial MLI-84M (Mașina de luptă a infanteriei Model 1984 Modernizată)  ”Jderul” iar în prezent vehiculele sunt compatibile cu standardele tehnico-tactice NATO. Modernizarea a fost efectuată atât de firme din România, cât și de producători din străinătate.

MLI-84M-Jderul are o greutate de 17 tone și poate atinge viteza maximă pe șosea de 65 km/h. Mai mult, vehiculul are o rază maximă de acțiune de 600 km, fără realimentare. MLI-84M Jderul poate traversa cursuri de apă adnci de până la 1,2 m iar principala sa armă de atac și apărare este tunul AA-KBA B007 de 25 mm. Producția sa este elvețiană.

(w670)

„Mașina de luptă a infanteriei 84M - Jderul este un autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe șenile.

Asigură transportul protejat al grupei de infanterie și ducerea lupei de către aceasta. Nimicește forța vie a inamicului și angajează lupta cu vehiculele blindate. De asemenea, contribuie la combaterea țintelor aeriene. Se folosește și la executarea de lovituri în dispozitivul inamic. Uneori execută misiuni specifice vânătorilor de munte.

Mașina de luptă are mare putere de foc având în înzestrare un tun de calibru 25 mm., o mitralieră cal. 7,62 mm și este echipată cu aparatură performantă de vedere și conducere pe timp de noapte permițând executarea de misiuni în condiții de timp nefavorabil”, informează site-ul Forțelor Terestre Române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel