Decizie istorică pentru F-35: Fuzelajul avioanelor americane va fi construit în Germania. Cu producția dublată, supremația Occidentului devine de necontestat

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin și Northrop Grumman au semnat o scrisoare de intenție cu Rheinmetall pentru fabricarea în Germania a părții centrale a fuzelajului avionului de luptă de generația a cincea F-35.

Cele două mari companii americane din domeniul industriei de apărare consideră Rheinmetall ca ”sursă strategică promițătoare de aprovizionare pentru fuzelajul central al F-35. Acest potențial parteneriat ar stabili o a doua linie de asamblare integrată (IAL - integrated assembly line) a fuzelajului central F-35, în Germania, extinzând rolul semnificativ pe care îl joacă industria europeană în programul F-35”, precizează Lockheed Martin într-un comunicat de presă, din 17 februarie.

Mișcarea celor două companii americane (evident aprobată de la cel mai înalt nivel politic), este una extrem de neobișnuită, având în vedere secretul care caracterizează proiectele aeronavelor stealth.

F-35 al Forțelor Aeriene Norvegiene

„Fuzelajul central IAL este recunoscut ca o facilitate de ultimă generație, susținută de tehnologii exclusive Northrop Grumman, îmbinând perfect automatizarea cu expertiza noastră în instrumente aerospațiale”, a declarat Glenn Masukawa, vicepreședinte și manager de program F-35 de la Northrop Grumman. „Angajarea cu Rheinmetall demonstrează angajamentul nostru de a colabora cu parteneri internaționali pentru a produce avioane avansate.

Northrop Grumman este partenerul principal al programului F-35 al Lockheed Martin. Pe lângă fabricarea fuzelajului central și a învelișurilor aripilor, compania este, de asemenea, responsabilă pentru dezvoltarea, producerea și întreținerea sistemelor de senzori, avionică și software pentru aeronave și instruire.

Reamintim că Germania a anunțat, oficial, în decembrie anul trecut, că va achiziționa 35 de avioane F-35A (cu 8,4 miliarde de dolari), care să înlocuiască aeronavele Panavia Tornado în descurajarea nucleară. În acest context, producerea în Germania a fuzelajului central al F-35 se încadrează ca o măsură de compensație industrială (offset), dar cu toate acestea, implicațiile sunt la nivel global, nu doar al cooperării SUA - Germania.

În întreaga lume, există doar o singură linie de asamblare integrată pentru fuzelajul central al F-35, la Palmdale (California), iar cu o a doua IAL pentru fuzelajul central, s-ar putea ajunge, practic, la dublarea producției de aeronave F-35, cu condiția ca Lockheed Martin să mai facă unele concesii. Acest demers americano-german va avea un impact geopolitic considerabil asupra descurajării la nivel mondial, impact care se va întinde probabil până la finalul anilor 2040. Iar, dacă descurajarea eșuează, supremația NATO va fi asigurată, atât tehnologic cât și numeric, în cazul unui conflict. Pe lângă importanța pur militară, această foarte probabilă cooperare va duce și la o consolidare a parteneriatului strategic în domeniul economic între cele maluri ale Atlanticului.

F-35

„Lockheed Martin este un partener dedicat Germaniei de mai bine de 50 de ani. Programul F-35 va continua să ne consolideze parteneriatul strategic cu partenerii cheie din industrie pentru anii următori”, a declarat Mike Shoemaker, vicepreședinte al programelor pentru clienți F-35 de la Lockheed Martin. „Producția din Germania a fuzelajului central al F-35 va fi vitală pentru a satisface cererea globală în creștere pentru F-35, care joacă un rol vital în securitatea secolului 21.”

Programul F-35 continuă să se bazeze pe aceste parteneriate prin utilizarea companiilor cu capabilitățile tehnice adecvate. Industria germană a contribuit la programul F-35 încă de la începutul său în 2001. Lockheed Martin continuă să exploreze în mod activ oportunități suplimentare de participare industrială care vor permite parteneriate cu industria germană și vor crea locuri de muncă în producție, susținere, formare, cercetare și dezvoltare, precizează Lockheed Martin în comunicatul de presă.

Cooperarea cu Lockheed Martin și Northrop Grumman în cadrul programului F-35, subliniază importanța Rheinmetall pentru politica de securitate națională și va aduce capacități esențiale Germaniei. Rheinmetall poate contribui la cooperare cu experiența sa atât ca grup de tehnologie integrată în producția de componente complexe, cât și în calitate de companie certificată de aviație, potrivit Lockheed Martin.

„Parteneriatul de lungă durată dintre Lockheed Martin și Rheinmetall, precum și legăturile foarte strânse care au existat de zeci de ani între Bundeswehr (Forțele Armate germane) și compania noastră, duc la un transfer autentic de know-how către industria Germaniei”, a declarat Armin Papperger, CEO al Rheinmetall. „În plus, această configurație aduce o contribuție semnificativă la minimizarea riscului prin aducerea de parteneri naționali care sunt implicați într-o manieră testată și testată.”

Până în prezent, F-35 operează de pe 37 de baze și nave din întreaga lume, fiind nouă țări care operează F-35 pe teritoriul lor. Există peste 890 de aeronave F-35 în serviciu, cu peste 1.890 de piloți și 13.570 de specialiști în întreținere instruiți pentru această aeronavă, potrivit Lockheed Martin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel