Ministrul turc al Apărării: Turcia va activa sistemele de rachete S-400 rusești

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, joi, într-un interviu acordat CNN Turk, ca Turcia va activa sistemele de rachete S-400 rusești.

,,Am primit S-400, le-am adus în Turcia, procesul de instalare și instruire continuă. Procedurile noastre vor continua așa cum au fost planificate. Instalarea va avea loc în primăvară", a spus ministrul turc al Apărării.

Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare, potrivit Ahval News.

Washingtonul i-a transmis în repetate rânduri Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

,,Ar trebui să nu luăm măsuri atunci când există o amenințare la adresa ţării noastre? Turcia este o țară suverană și independentă și toată lumea trebuie să o vadă așa", a spus Akar.

Turcia a respins o propunere a Statelor Unite de a-i livra, până la sfârșitul lui 2019, un sistem de apărare aeriană Patriot. Livrarea a fost condiţionată de anularea de către Ankara a achiziţionării de sisteme ruseşti S-400.


Turcia susţine că Statele Unite sunt de vină pentru decizia Ankarei de a cumpăra sisteme ruseşti S-400


Ministrul turc al Apărării a ţinut să precizeze că dacă de la bun început discuţiile şi negocierile s-ar bucurat de abordări constructive, Ankara ar fi ales sistemele americane Patriot. Dar, în acelaşi timp, Akar nu exclude revenirea la posibile negocieri cu Statele Unite pentru achiziţionarea unor sisteme Patriot, menţionând că Ankara are nevoie de sisteme suplimentare de apărare aeriană.

Akar a mai spus că Statele Unite ar putea sprijini Turcia din punct de vedere militar pe fondul tensiunilor în creştere, din ultima perioadă, privind situaţia din provincial siriană Idlib, prin utilizarea de baterii Patriot la granița să.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel