Contingent românesc, format din aproximativ 100 militari şi mai multe sisteme Gepard, participă la Grupul de Luptă NATO din Polonia

S.I. Catalin |
Data publicării:

Militarii care asigură cea de-a IX-a rotație națională a detașamentului de Apărare Antiaeriană participant la Grupul de Luptă NATO din Polonia au plecat luni, 12 aprilie, spre baza militară din Bemowo Piskie, pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence - eFP).

Contingentul românesc, format din aproximativ 100 militari aparținând Batalionului 288 Apărare Antiaeriană „Milcov” din subordinea Brigăzii 282 Blindate „Unirea Principatelor” din Focșani, participă pentru prima dată la acest tip de misiune, fiind și cea de-a doua rotație din Polonia care va avea în înzestrare sistemul antiaerian Gepard, se arăta într-un comunicat de presă al MApN.

Detașamentul este parte componentă a Grupului de Luptă NATO condus de SUA, având misiunea de a asigura prezența înaintată și consolidată în sistem rotațional, în Nord-Estul Alianței, pentru descurajarea oricărei potențiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia din anul 2016.

Pe timpul misiunii, artileriștii vrânceni vor participa la exerciții și activități de instruire alături de militari americani, polonezi, britanici și croați, în cadrul cărora vor fi testate și validate tehnicile, tacticile și procedurile exersate pe terenul de instrucție, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.

 

Armata României a dislocat în premieră sistemul Gepard în afara teritoriului național, într-o misiune NATO în Polonia

 

Amintim că, la sfârşitul lunii octombrie 2020 un detașament format din 102 militari din Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda și-au început misiunea de șase luni în Polonia, în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat în Bază militară Bemowo Piskie.

Odată cu preluarea misiunii, Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” a dislocat pentru prima dată în afara teritoriului național sistemul antiaerian Gepard din dotare, misiunile din rotațiile precedente fiind îndeplinite, pentru trei ani și jumătate, cu complexul antiaerian Oerlikon, care va fi readus în țară de detașamentul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova, aflat la final de misiune în Polonia.

Dislocarea artileriștilor antiaerieni din Turda reprezintă cea de-a VIII-a rotație a contribuției României la prezenţa aliată înaintată (enhanced Forward Presence -eFP) a Alianței Nord-Atlantice în Polonia.

Armata României participă din anul 2017 cu un detașament de apărare antiaeriană la misiunea de consolidare a prezenţei înaintate întărite în nord-estul Alianţei, în cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia condus de Statele Unite, conform deciziei asumate de România după Summit-ul NATO de la Varşovia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel