Avioanele MiG-29 promise de Polonia și Slovacia pot fi modificate de specialiștii occidentali și ucraineni pentru a transporta arme NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Mig-29 al Forțelor Aeriene poloneze
Foto: Mig-29 al Forțelor Aeriene poloneze

În pofida faptului că F-16-urile cerute cu insistență de Kiev nu sunt încă livrate, există unele evoluții în privința avioanelor de luptă care vor ajunge în Ucraina.

Este vorba de decizia Slovaciei, care a anunțat  furnizarea a 13 MiG-29 și a Poloniei care va transfera în Ucraina patru aeronave MiG-29.

Avioanele MiG-29 promise Ucrainei de Polonia și Slovacia sunt modernizate și pot fi modificate pentru a folosi muniție la standard NATO.

Potrivit expertului militar ucrainean Andri Kramarov, aceste avioane sunt modernizate, au avionică îmbunătățită, un sistem de control al focului, iar motoarele au fost și ele îmbunătățite pentru a reduce consumul de combustibil, ceea ce a făcut posibilă creșterea razei de luptă.

„În primul rând, aceste avioane sunt concepute pentru a înlocui pierderile pe care, din păcate, Forțele noastre Aeriene le-au suferit în acest război, deoarece avem oportunități foarte limitate de a înlocui avioanele”, a spus expertul militar Andri Kramarov, ofițer de rezervă al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, citat de media ucraineană.

El a menționat că, deși aceste aeronave nu sunt încă adaptate la utilizarea rachetelor și bombelor standardelor NATO, specialiștii ucraineni și occidentali sunt în prezent implicați în creșterea gamei de arme occidentale pe aeronavele MiG-29.

„Cred că acest lucru se aplică MiG-29 AS, deoarece are un sistem de control al focului occidental”, a explicat Kramarov.

 

Avioane de luptă pentru Ucraina 

Foto: Mig-29 al Forțelor Aeriene slovace

Pe 16 martie, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că Polonia va preda Ucrainei patru avioane MiG-29 în zilele următoare. Pe 17 martie, Slovacia a anunțat și ea că intenționează să transfere 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

MiG-29 este un avion de luptă multifuncțional de a patra generație. Este proiectat pentru distrugerea tuturor tipurilor de ținte aeriene cu rachete ghidate, precum și pentru distrugerea țintelor de la sol folosind mijloace de distrugere neghidate, în condițiile în care vizibilitatea permite acest lucru.

 

F-16, trei opțiuni pentru a lupta în Ucraina

 

Foto: F-16, Forțele Aeriene Norvegiene

Colonelul în rezervă al Forțelor Armate ale Ucrainei, Roman Svitan, a declarat pentru Espresso că prima variantă este trecerea la F-16 într-un mod etapizat.

"Acest lucru necesită pregătirea aerodromurilor și a pieselor tehnice și operaționale, personal ingineresc și tehnic, zone de reparații și întreținere. Va dura câțiva ani, doi sau trei ani mai exact, pentru a pregăti complet baza", a explicat el.

Potrivit lui Svitan, a doua opțiune ar însemna ca avioanele F-16 destinate Ucrainei să fie întreținute pe aerodromuri din afara Ucrainei. ”Adică atunci avioanele efectuează o misiune de luptă, iar întreținerea are loc la bazele din Europa", a remarcat expertul. 

Svitan vorbește și despre posibila implicare a luptătorilor străini.

„A treia opțiune, care începe și ea să fie discutată, este folosirea pe F-16 a piloților americani care și-au exprimat deja dorința de a efectua misiuni de luptă pe F-16 de pe aerodromurile noastre aderând la legiunea noastră străină”, este de părere col. (r) Roman Svitan.

 

Citește și: Macedonia de Nord a oferit Ucrainei avioane Su-25: Aceste aeronave sunt aceleaşi pe care Skopje le-a achiziţionat în 2001 de la Kiev

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel