Macedonia de Nord a oferit Ucrainei avioane Su-25: Aceste aeronave sunt aceleaşi pe care Skopje le-a achiziţionat în 2001 de la Kiev

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În luna august a anului trecut au apărut primele informaţii că Macedonia de Nord a oferit Ucrainei mai multe avioane de atac Su-25 Grachs. Acestea sunt aceleași avioane de luptă pe care Skopje le-a achiziționat de la Kiev în 2001. Este vorba despre patru Su-25 Grachs care au fost în dotarea Forţelor Aeriene din Macedonia de Nord.

Publicaţia Janes a publicat un articol în care se afirmă că Ucraina a primit, de fapt, patru avioane de atac Su-25 din Macedonia de Nord și că această informație a fost confirmată săptămâna trecută, la 14 martie, de către șefa Ministerului Apărării, Slavjanka Petrovska.

La 14 martie 2023, ministrul Apărării din Macedonia de Nord, doamna Slavyanka Petrovska, a confirmat oficial informaţia apărută în mai multe publicaţii mass-media încă de anul trecut că ţara sa a transferat avioane de atac Su-25 către Ucraina.

Skopje a păstrat multă vreme tăcerea cu privire la efectuarea unei astfel de donații și, încă din august 2022, macedonenii din Macedonia de Nord nu au negat și nici nu au confirmat informațiile apărute în presă.

În declarația sa din 14 martie, ministrul macedonean al Apărării din Macedonia de Nord a anunțat că Ucraina a primit până în prezent avioane Sukhoi de la Skopje. Fără să precizeze modelul, Macedonia de Nord avea la acel moment doar Su-25. Se știa încă din 2022 că avioanele de vânătoare ale Macedoniei de Nord erau improprii pentru zbor.

În cazul în care suspiciunile că avioanele de vânătoare Su-25 din Macedonia de Nord nu erau capabile să zboare, atunci cel mai probabil forțele armate ucrainene le-au folosit că piese de schimb pentru avioanele lor de vânătoare Su-25.

În plus față de avioanele Sukhoi, potrivit declaraţiilor doamnei Petrovska, Skopje a trimis, de asemenea, ajutor militar Kievului cu ar fi sisteme de artilerie, tancuri, lansatoare de rachete antitanc și antiaeriene, precum și echipamente și muniții pentru avioanele aviației militare ucrainene.

Primele informaţii despre avioanele Su-25 donate Ucrainei au apărut la începutul lunii iulie a anului trecut. Atunci, potrivit unui articol apărut în presa spaniolă, Bulgaria și-a donat Su-25 Ucrainei. Ulterior, în același an, Ministerul bulgar al Apărării a negat aceste informații. Acum se pare că aceste avioane au fost  donate de către Macedonia de Nord.

Vestea a venit de la Washington, când, într-o declarație oficială, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a declarat în luna aprilie a anului trecut că Ucraina "are deja mai multe avioane de luptă".

Chiar și atunci, Pentagonul a păstrat oficial tăcerea în legătură cu numele ţării care a ales să doneze Su-25. Zvonurile apărute în aceste zile în mass-media din Macedonia de Nord susţin că Skopje ar putea renunţa la 12 elicoptere de atac Mi-24 Hind. Se zvonește că acestea vor fi donate din tot  Ucrainei. În acest moment nu există o confirmare oficială din partea guvernului macedonean de Nord cu privire la o astfel de donație.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel