Mercenarii ruși din Wagner Group explică de ce au ajuns în Belarus. ''Oferte de muncă'' în Siria şi Libia

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Membrii companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group, care au fost reținuți la Minsk și extrădați ulterior de autoritățile din Belarus, au precizat la întoarcerea acasă, într-un interviu pentru un post de televiziune rus, că se îndreptau către Libia și Siria, deoarece primiseră mai multe oferte de muncă pe teritoriul acestor țări. 

Câțiva dintre cei 33 de membrii ai companiei militare private Wagner Group, care au fost reţinuţi de serviciu naţional de securitate (KGB) al Belarusului, la sfârşitul lunii iulie, au declarat la întoarcerea în Rusia, pentru postul de televiziune Channel Russia 24 că au văzut un anunț de angajare pe Avito.ru, un site de comerț şi anajări online, potrivit agenției de știri RIA Novosti.

Anunţul de angajare aparţinea un anumit Serghei Petrovici care s-a prezentat ca angajator, iar acesta căutat personal militar contractual pentru a proteja conductele şi rafinăriile petroliere din diferite țări. Inițial, era vorba despre Libia și Siria, iar contractorul a sunat de pe un număr de telefon din Siria. 

Unul dintre membrii companiei militare private ruse a adăugat că inițial „Serghei Petrovici” a precizat că arene nevoie să recruteze 30 de persoane, apoi a crescut cererea la 60, apoi la 90 și în final la 180 de persoane. Cu toate acestea, printre cerințele pe care o persoană trebuia să le îndeplinească pentru a fi angajată, include experiența participării la operaţiuni ostile desfăşurate în special în Donbas și în Siria. 

Potrivit unuia dintre membrii Wagner Group, o anumită persoană pe nume Larisa Samarina s-a ocupat de tot ceea ce ţinea de zborul lor de la Moscova până la destinația din Siria, dar la un moment dat li s-ar fi comunicat că ’’Serghei Petrovici” a murit și a fost numit un nou contractor pe nume Arthur. Acesta le-a precizat că ar avea nevoie de oameni care să asiugure securitatea unor zone care găzduiesc instalaţii ale companiei Rosneft din Venezuela.

Neînţelegerea a apărut în momentul în care Samarina le-a precizat că nu poate să conecteze zborurile Minsk - Istanbul - Havana – Caracas, urmând ca peste câteva zile să cumpere alte bilete de avion.

 

Ceva este putred la mijloc....!

 

O parte din cei 33 de mercenari ruși ai Wagner Group, reținuți în Belarus pe 29 iulie, le-au declarat anchetatorilor că destinaţia lor era Turcia, deoarece doreau să viziteze Hagia Sophia, cunoscută oficial ca Marea Moschee Ayasofya din Istanbul.

Persoanele reţinute au dat declarații contradictorii în timpul interogatoriilor, „mai puțin de jumătate” afirmând că grupul lor plănuia să zboare de la Minsk la Istanbul, restul indicând „destinații complet diferite”, preciza la începutul lunii august cotidianul The Moscow Times, citând o declaraţie a procurorul-șef din Belarus responsabil de anchetă.

Cei care au indicat Turcia drept destinație au oferit mai multe explicații privind motivul călătoriei, unii afirmând că mergeau în vacanță, alții că doreau să lucreze că agenți de securitate, iar unii au afirmat că plănuiau să viziteze faimoasa catedrală Hagia Sophia.

 

Ucraina ceruse Belarusului extrădarea acestora, întrucât suspecta că aceşti mercenari au luptat alături de separatiştii sprijiniţi de Rusia în conflictul din Donbas

 

Săptămâna trecută, procurorul general al Rusiei a anunţat că cei 33 de cetăţeni ruşi arestaţi în Belarus sub acuzaţia că ar fi fost implicaţi într-un complot pentru destabilizarea acestei ţări au revenit în Rusia.

Bărbaţii reţinuţi erau acuzați că făceau parte din Wagner Group, grup de mercenari apropiat de Kremlin. Ucraina ceruse extrădarea acestora, întrucât suspecta că aceşti mercenari au luptat alături de separatiştii sprijiniţi de ruşi în conflictul din estul ţării. La 11 august, procurorii Parchetului General al Ucrainei au trimis mai multe dosare către omologii lor din Belarus, cerând extrădarea a 28 de mercenari Wagner Group, deoarece 28 din cei 33, inclusiv nouă cetățeni ai Ucrainei, fuseseră acuzați de autoritățile ucrainene că au luat parte la acţiuni insurgente şi destabilizatoare pe teritoriul ţării.

Autorităţile din Belarus au reţinut acest grup de cetăţeni ruşi luna trecută şi au afirmat că ei erau implicaţi într-un complot pentru destabilizarea ţării înainte de alegerile prezidenţiale de duminică, câştigate de Aleksandr Lukaşenko, în urma unui vot considerat fraudat de zecile de mii de protestatari care au ieşit apoi în stradă.

Potrivit versiunii Moscovei, aceşti cetăţeni ruşi se aflau în Belarus în tranzit către o ţară latino-americană.

Președintele statului Belarus, Aleksandr Lukașenko îi acuzase pe mercenarii ruși din Wagner Group, cunoscuți după ocuparea ilegală a Crimeei și ca „omuleții verzi”, că plănuiau să organizeze „un masacru” la Minsk înaintea alegerilor prezidențiale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel