Mercenarii reținuți în Belarus fac parte din grupul Wagner - Video

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Cetățenii ruși reținuți în Belarus sunt angajați ai „Companiei militare private Wagner”, relatează agenția de presă BelTA, care citează informațiile furnizate de agențiile de aplicare a legii.

Potrivit agenției de știri, miercuri 32 de persoane, pe care BelTA le numește angajați ai companiei militare private, au fost reținute într-un centru de vacanță din Belarus. Un alt bărbat a fost reținut în sudul Belarusului, se mai arată în articol. O anchetă este în curs de desfășurare.
Conform raportului, grupul a ajuns la Minsk la 25 iulie la începutul zilei și s-a stabilit într-unul din centrele de vacanță din districtul Minsk pe 27 iulie, transmite TASS. Au fost observați după îmbrăcămintea în stil militar și pentru „comportamentul necaracteristic turiștilor ruși”. 

Conform BeITA, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate. 

Reprezentanții Serviciilor Speciale au declarat agenției BelTA că au fost primite informații despre faptul că peste 200 de mercenari ruși au ajuns în Belarus pentru a destabiliza situația în perioada campaniei electorale. Fiecare mercenar rus transporta mici bagaje de mână. Grupul avea de asemenea trei valize mari, pe care mai mulți bărbați le încărcau într-un vehicul, la momentul reținerii. Reprezentanții serviciilor de informații nu au furnizat detalii despre conținutul bagajelor. Mercenarii au fost prinși în urma unei descinderi a forțelor speciale la IBB Hotel.

Belta a publicat lista şi starea civilă a celor 33 de persoane arestate în total, toţi bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 55 de ani. Belarus organizează pe 9 august alegeri prezidenţiale, iar campania electorală a fost marcată de o violentă reprimare şi mai multe arestări vizând candidaţi în alegeri sau manifestanţi ai opoziţiei.

Autoritarul preşedinte Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994 şi candidat pentru un al şaselea mandat, a acuzat Moscova că-i susţine pe oponenţii săi, ceea ce Kremlinul a dezminţit. Relaţiile între Rusia şi Belarus sunt în mod tradiţional cordiale, dar sunt marcate de tensiuni regulate, legate de dispute pe teme energetice.

 

Mercenarii ar fi pregătit atentate teroriste



În ultimele luni, Aleksandr Lukaşenko şi-a înmulţit declaraţiile prin care denunţă presiunile ruse, acuzând în special Moscova că vrea să transforme ţara sa într-un vasal şi că încearcă să manipuleze scrutinul prezidenţial. "Persoanele arestate sunt suspectate de pregătirea unor acte de terorism pe teritoriul belarus", a declarat presei secretarul de stat al Consiliului Securităţii Naţionale, Andrei Ravkov, confirmând de altfel că alţi 170 de potenţiali suspecţi sunt căutaţi în continuare, transmite Agerpres.

Potrivit unora dintre candidaţi, Ravkov a avertizat împotriva unor eventuale "provocări în cursul evenimentelor publice de masă" în legătură cu scrutinul.

Principala concurentă a lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, a respins ideea de a-şi anula reuniunile de campanie, care atrag mulţimi nemaivăzute până în prezent în Belarus. Una dintre acestea este prevăzută să aibă loc joi seara la Minsk.

"Toate evenimentele noastre vor avea loc, măsurile de securitate vor fi totuşi întărite cu detectoare de metale", a spus ea. "Responsabilitatea de a asigura securitatea revine statului", a mai spus Tihanovskaia.

Ambasadorul rus la Minsk a fost convocat în cursul după-amiezii la Ministerul de Externe belarus, potrivit media ruse. Moscova nu a comentat aceste arestări.

 

Citește și: Belarus anunţă arestarea a 32 de mercenari străini, în apropiere de capitala Minsk

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel