Mega achiziția de sisteme SHORAD/VSHORAD a României - pe două direcții: Una vizează Mistral 3, la comun cu un grup de țări sub conducerea Franței

Mistral 3, sursă foto: MBDA
Mistral 3, sursă foto: MBDA

România a spus „start” programului de înzestrare cu sisteme antiaeriene de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (VSHORAD / SHORAD). Interesant e că achiziția, care vizează un contract uriaș de aproximativ 2 miliarde de euro, merge pe două direcții principale.

Sistemele SHORAD/VSHORAD vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, în special a rachetelor, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.

Sistemele vor fi integrate într-un sistem de apărare antiaeriană stratificat și vor completa sistemele de apărare cu rază lungă de acțiune americane de tip Patriot pe care țara noastră le-a achiziționat. Amintim că există deja 4 sisteme Patriot care au fost livrate și încă 3 care urmează să fie contractate.

 

Sisteme SHORAD/VSHORAD achiziționate de România, pe două direcții. Un oficial MApN confirmă sub protecția anonimatului că „relația privilegiată cu Franța” lasă ușa deschisă achiziției în comun de Mistral 3

 

2. Sistem de ... (mistral-3-mbda_72780100.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Achiziția de SHORAD/VSHODAD, sisteme de apărare antiaernaă cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, se dezvoltă pe două direcții:

I. Prima direcție vizează o licitație lansată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în valoare de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru programul „Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD”, „Sistem SHORAD” și „Sistem VSHORAD”.

Câștigătorul va fi ales în baza celui mai bun raport calitate-preț, în care prețul ofertei va însemna 30%, soluția tehnică va fi cel mai important criteriu ( 50%), iar termenul de livrare propus va avea o pondere de 20%.

Ofertele au termen limită de depunere data de 8 ianuarie 2024.

II. A doua direcție este o achiziție comună de sisteme franceze Mistral 3, alături de un grup de alte state printr-un program condus de Franța. 

Interesant e că aceste două direcții, despre care și publicația noastră a mai scris de-a lungul timpului, sunt confirmate în presa de peste ocean de către un oficial al MApN. Astfel, sub protecția anonimatului, un reprezentat al Ministerului Apărării Naționale a declarat pentru Defense News că licitația lansată pe direcția SHORAD/VSHORAD nu exclude achiziția comună de sisteme Mistral 3, sub conducerea Franței. Sistemele Mistral 3 de ultimă generație sunt produse de gigantul european MBDA.

„Există două direcții în prezent: Programul SHORAD/VSHORAD cu dimensiune strategică, așa cum e indicat în Carta Albă a Apărării și a fost aprobat de Parlament (n.r. - licitație). Cu toate acestea achiziția comună de sisteme Mistral 3 este, de asemenea, luată în considerare ținând cont de relația noastră privilegiată cu Franța”, a declarat oficialul Ministerului Apărării, pentru presa americană.

Amintim că în vara acestui an, în cadrul unui briefing cu presa din România, Arnaud Rousset Vice-President Europe MBDA, ne-a precizat că România are ușa deschisă și ea pentru achiziția comună de Mistral 3

 

MBDA: „România e candidatul perfect” pentru achiziția în comun de sisteme Mistral 3

 

3. Sistem de ... (mistra-3_49273200.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

„România e candidatul perfect”, precizează Arnaud Rousset în ceea ce privește o posibilă aderare a țării noastre în cadrul programului comun de înzestrare cu Mistral 3.

Reprezentanții concernului european ne-au transmis că există câteva avantaje majore ale acestui program ce va fi un game changer. În primul rând durata de livrare a sistemelor de apărare aeriană va fi foarte rapidă, lucru esențial în contextul conflictului major de la granițele României, generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. 

În acest sens MBDA a adăugat că nu există probleme cu livrările, producția continuând chiar și în contextul crizei Covid-19.

Mai mult, în 2024 MBDA se așteaptă ca producția Mistral 3 să fie dublată.

Un alt aspect esențial va fi finanțarea programului. Achiziția comună de Mistral 3 la care au aderat până în prezent cele cinci state amintite - Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru - și la care va adera un al șaselea stat ce va fi anunțat ulterior - va beneficia de programul european EDIRPA.

EDIRPA reprezintă un acord major în cadrul Uniunii Europene care permite statelor ce achiziționează tehnică militară în comun să primească o parte din fonduri înapoi.

Intrarea României într-un asemenea program comun de achiziție ar aduce un beneficiu și industriei de apărare în contextul cooperării la nivel industrial a statelor implicate în acest program.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel