De la bordul navei USS Portland, Marina SUA a efectuat un nou test cu o armă laser de mare putere (Foto)

Cristian Soare |
Data publicării:

Comandamentul central al Forțelor Navale din S.U.A. a anunțat miercuri că US Navy a efectuat un nou test cu o armă laser de mare putere, instalată pe nava de desant USS Portland (LPD 27). Acest nou test a avut loc pe 14 decembrie, în timp ce nava USS Portland naviga în Golful Aden.

Potrivit unui comunicat de presă al Comandamentului central al Forțelor Navale SUA, nava de desant USS Portland a efectuat un nou test cu o armă laser de mare putere, denumită Solid State Laser - Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0, pentru a distruge o ţintă statică aflată în apele Golfului Aden.

De amintit că, în primăvara anului 2020, US Navy a efectuat unul dintre primele teste cu Solid State Laser, în Oceanul Pacific. La momentul respectiv, armă laser a fost testat de la bordul navei de desant amfibiu USS Portland (LPD-27), având ca ţintă o dronă de mici dimensiuni (avion fără pilot-UAV).

Biroul de Cercetare al US Navy a selectat nava Portland, în anul 2018, pentru a găzdui sistemul de arme laser.  Armă laser de mare putere LWSD a fost dezvoltată de Biroul American de Cercetări Navale cu sprijin din partea companiei Northrup Grumman și instalată ulterior pe nava USS Portland pentru a fi testată pe mare.

LWSD este considerată o versiune mai avansată a sistemului de arme cu laser (LaWS) instalat la bordul navei USS Ponce. În anul 2017, Marina SUA a efectuat un test militar în apele Golfului Persic, folosit armă laser de la bordul navei USS Ponce.

După cum precizează şi publicaţia americană BusinessInsider, LaWS şi  LWSD nu sunt singurele sisteme de arme laser de mare putere de care Marina SUA este interesată.

La începutul acestui an, Marina SUA a anunţ că va începe derularea primului program de achiziție pentru un sistem de arme laser de mare putere, cunoscut sub denumirea de HELIOS.

Compania americană Lockheed Martin a anunțat, la momentul respectiv, că Marina SUA va testa în curând sistemul laser de mare putere HELIOS.

Potrivit companiei Lockheed Martin, HELIOS va fi inițial integrat pe un distrugător american din clasa Flight IIA Arleigh Burke.

Sistemul de arme laser HELIOS de la Lockheed Martin poate înlocui în cele din urmă sisteme de arme de tip Gatling – cu este Phalanx CIWS – și lansatoarele de rachete de pe navele US Navy. 

La 1 martie 2018, Marina SUA i-a acordat companiei Lockheed Martin un contract în valoare de 150 de milioane de dolari, cu posibilitatea ca acesta să fie extins până la valoare de 942,8 milioane de dolari, pentru dezvoltarea, fabricarea și livrarea a două sisteme de arme laser de mare putere, până la sfârşitul anul fiscal 2020. 

HELIOS, numit după zeul soarelui din mitologia greacă, trage raze laser de 60 kilowați, mult mai puternice decât ale oricărei arme laser existente până la acesta ora, cu potențial de creștere până la 150 de kilowați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel