Oprirea vânzărilor de arme către Turcia. Marea Britanie refuză Europa continentală

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Guvernul britanic a refuzat să se alăture aliaților săi pentru a opri vânzarea de arme către Turcia, sancțiune dorită de către puterile europene continentale ca urmare a operațiunii militare turce împotriva forțelor kurde din Siria. Miniștrii de externe ai UE au convenit luni, în unanimitate, să „condamne” acțiunea militară a Turciei, susținând că „subminează grav stabilitatea și securitatea întregii regiuni” și dăunează civililor.

Dar blocul european a încetat să accepte un embargo asupra armelor la nivelul UE împotriva guvernului lui Recep Tayyip Erdogan, în schimb a emis un angajament relativ fără dinți pentru controlul „puternic” al exportului de arme de la o țară la alta.

O serie de puteri europene majore s-au angajat unilateral să oprească vânzările de arme către guvernul domnului Erdogan, inclusiv Germania, Franța și Finlanda. Marea Britanie, unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume, este în mod special absent de pe listă, argumentând inițial împotriva condamnării Turciei în cadrul reuniunii de luni a miniștrilor de externe, cerută tocmai pentru a elabora o poziție comună a UE. Secretarul pentru afaceri externe al Marii Britanii, a absentat la ședința consiliului de afaceri externe de la Luxemburg.

În contrast cu atitudinea guvernului Johnson, europarlamentarii britanici au condamnat refuzul Regatului Unit de a se alătura aliaților săi în stoparea vânzărilor de arme. Europarlamentarul liberal-democrat Irina Von Wiese, membră a comisiei pentru afaceri externe a parlamentului european, a declarat pentru The Independent: „Marea Britanie este din ce în ce mai puțin în pas cu restul UE. În loc să încerce să slăbească un răspuns puternic al UE la incursiunea Turciei în nord-estul Siriei și la atacul ucigător asupra kurzilor, miniștrii britanici ar trebui să pună în aplicare interdicția exporturilor de arme și să condamne acțiunile Turciei, care riscă să revigoreze Isis și să răsplătească Rusia."

Într-o declarație comună convenită, miniștrii de externe ai UE au subliniat: UE reamintește decizia luată de unele state membre de a opri imediat licențele pentru exportul de arme către Turcia. Statele membre UE se angajează să opună poziții naționale puternice în ceea ce privește politica de export de arme în Turcia, pe baza furnizării poziției comune 2008/944/PESC privind controlul exportului de arme, inclusiv aplicarea strictă a criteriilor privind stabilitatea regională.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel