MApN, dialog româno-macedonean

Vladimir Neagu |
Data publicării:
Mircea Dușa
Mircea Dușa

Mircea Duşa, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, a avut marți, o întâlnire cu omologul macedonean, Dragan Nikolic, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

În timpul discuţiei au fost analizate relaţiile militare bilaterale, dar şi cooperarea între România şi Republica Macedonia în cadrul iniţiativelor regionale de menţinere a securităţii şi stabilităţii în Europa de Sud – Est. Un punct important al agendei l-a constituit discuția despre sprijinul pe care România îl poate oferi Republicii Macedonia în parcursul său euro – atlantic.

Mircea Duşa a remarcat progresele realizate de R. Macedonia în procesul de integrare şi a subliniat disponibilitatea României de a oferi asistenţă în domeniul planificării integrate a apărării sau a planificării strategice, și consultanță în domenii precum logistică, instrucţie şi doctrină, comunicaţii, informatică şi resurse umane.

„Pentru România, spaţiul Balcanilor de Vest reprezintă o zonă cu interes strategic, iar consolidarea stabilităţii şi securităţii acesteia este deosebit de importantă. Acesta este şi motivul pentru care am susţinut constant, la nivel politic şi tehnic, eforturile autorităţilor de la Skopje de a progresa în reformele necesare pentru atingerea obiectivelor de integrare în NATO şi Uniunea Europeană", a subliniat Mircea Duşa. Oficialul român a adăugat că România sprijină activ politica NATO a uşilor deschise şi va susţine în continuare decizia Summit-ului de la Bucureşti de a invita R. Macedonia să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Tot în sprijinul aderării R. Macedonia la NATO, Mircea Duşa a reiterat disponibilitatea Ministerului Apărării Naţionale de a primi la cursuri ofiţeri macedoneni în cele două centre de educare şi instruire pentru partenerii străini, aflate în Bucureşti şi Braşov.

Agenda discuţiilor a cuprins şi o analiză a cooperării regionale pentru creşterea stabilităţii în Europa de Sud-Est şi a modalităţilor în care aceasta poate fi consolidată, cu accent pe procesul SEDM, principala iniţiativă regională în domeniul apărării menită să asigure un climat de securitate şi stabilitate.

Totodată, România susţine găzduirea comandamentului SEEBRIG în R. Macedonia, în perioada 2020 – 2026. În plus, ţara noastră poate oferi asistenţă în asigurarea tuturor condiţiilor necesare unei funcţionări optime a comandamentului, prin prisma experienţei acumulate în cei 4 ani în care structura de comandă a fost găzduită la Constanţa.

Ambii oficiali au apreciat întrevederea ca fiind un pas important în consolidarea relaţiilor de cooperare bilaterală în domeniul apărării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel