Manevre militare lângă graniţa cu Azerbaidjanul: Teheranul invocă motive de ''suveranitatea'' în faţa Baku

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Iranul a declarat marţi că manevrele sale militare efectuate lângă graniţa cu Azerbaidjanul sunt o ''problemă de suveranitate'', în timp ce statul vecin a calificat aceste exerciţii drept ''surprinzătoare'', relatează AFP.

"Manevrele efectuate de ţara noastră în zonele de frontieră din nord-vest (...) sunt o problemă de suveranitate", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Afaceri Externe Said Khatibzadeh, într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Teheranul ''va lua toate măsurile pe care le consideră necesare pentru securitatea sa naţională'', a spus el fără să ofere mai multe detalii, avertizând totuşi că ''Iranul nu va tolera prezenţa regimului sionist (Israel) în apropiere de graniţele sale''.

Purtătorul de cuvânt face referire la relaţiile dintre Azerbaidjan şi Israel, ţară inamică a Iranului. Azerbaidjanul, care a purtat un război de şase săptămâni cu Armenia în septembrie 2020, s-a înarmat intens în ultimii ani.

Luni, în cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă turcă Anadolu, preşedintele azer Ilham Aliev şi-a exprimat uimirea faţă de manevrele militare iraniene.

''Acesta este un eveniment foarte surprinzător. Fiecare ţară poate desfăşura orice exerciţiu militar pe propriul teritoriu. Este dreptul său suveran'', a spus preşedintele Aliev. ''Dar de ce acum şi de ce la graniţa noastră?'', a întrebat el, potrivit Agerpres.

Iranul şi Azerbaidjanul au o graniţă de aproape 700 km şi se află în bune relaţii de vecinătate. Aproximativ 10 milioane de oameni care vorbesc limba azeră trăiesc în Iran. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel