Manevre militare comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Forţele armate din Rusia şi Belarus au început luni manevre militare comune care vor dura până în 1 februarie, transmite Reuters. Ministerul apărării de la Minsk a anunţat că forţele terestre implicate sunt la nivelul de 'subdivizie a unei brigăzi mecanizate', iar pentru exerciţiile aeriene vor fi folosite toate aeroporturile militare din Belarus. 

Având în vedere că Rusia a folosit teritoriul belarus ca bază de lansare a atacului împotriva Ucrainei din februarie anul trecut, Kievul şi Occidentul sunt în prezent îngrijorate că exerciţiile actuale ar putea fi folosite pentru o nouă ofensivă. Ministerul belarus al apărării susţine însă că exerciţiile aeriene sunt defensive şi că forţele belaruse nu vor intra în război.

'Rămânem rezervaţi şi răbdători, vigilenţi', a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului pentru Securitate din Belarus, conform unui mesaj difuzat duminică pe contul de Telegram al ministerului.

Oficialul a afirmat că situaţia la frontiera de sud cu Ucraina 'nu este foarte calmă'. 'Suntem gata pentru orice provocări din partea Ucrainei', a adăugat el.

Moscova neagă exercitarea unor presiuni asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru un rol mai activ în războiul din Ucraina.

Kievul a avertizat continuu despre posibilitatea unor atacuri dinspre Belarus, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna trecută că ţara sa trebuie să fie pregătită la frontiera de nord.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, forţele armate belaruse au efectuat mai multe exerciţii pe cont propriu, precum şi alături de ruşi.

Potrivit Reuters, Moscova şi Minskul au implicat tot mai mult armament şi echipament militar în aceste manevre.

Canale neoficiale de monitorizare a activităţilor militare au informat pe Telegram că de la începutul anului sosesc în Belarus avioane de luptă şi de transport şi elicoptere; numai duminică au fost observate opt avioane de vânătoare şi patru de transport. Agenţia citată nu a fost în măsură să verifice informaţiile respective, iar ministerul apărării din Belarus a comunicat doar sosirea unor 'unităţi' ale forţelor aeriene ruse. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel