Manevre ale militarilor americani în Lituania. SUA au trimis tancuri M1 Abrams (FOTO)

S.I. Catalin / 06 sep 2020 / 09:45

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a unui scrutin prezidenţial contestat, notează AFP.

Militari şi tancurile americane au ajuns încă de vineri în Lituania, ca parte a unor manevre militare – desfăşurate şi în apropierea  frontierei cu Belarus – ce vor dura aproximativ două luni de zile. Guvernul lituanian a oferit asigurări că aceste manevre militare nu trebuie înţelese că un mesaj oferit Belarusului.

Oficialii lituanieni au declarat că trupele americane au fost mutate din Polonia, ca parte a unui exerciţiu militar planificat care este de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva vreunui stat vecin.


Peste 10 tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiazăDesfăşurarea, care va dura până în noiembrie, a fost "prevăzută anterior şi nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune", a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării lituanian.

Vilnius a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a înscris pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy