Manevre ale militarilor americani în Lituania. SUA au trimis tancuri M1 Abrams (FOTO)

S.I. Catalin |
Data publicării:

Câteva sute de militari americani au început să sosească sâmbătă în Lituania, ţară membră a NATO, pentru un exerciţiu în apropiere de frontiera cu Belarus, unde tensiunile cresc ca urmare a unui scrutin prezidenţial contestat, notează AFP.

Militari şi tancurile americane au ajuns încă de vineri în Lituania, ca parte a unor manevre militare – desfăşurate şi în apropierea  frontierei cu Belarus – ce vor dura aproximativ două luni de zile. Guvernul lituanian a oferit asigurări că aceste manevre militare nu trebuie înţelese că un mesaj oferit Belarusului.

Oficialii lituanieni au declarat că trupele americane au fost mutate din Polonia, ca parte a unui exerciţiu militar planificat care este de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva vreunui stat vecin.


Peste 10 tancuri Abrams au trecut frontiera lituaniană venind din Polonia, sâmbătă după-amiază



Desfăşurarea, care va dura până în noiembrie, a fost "prevăzută anterior şi nu are nicio legătură cu niciun eveniment din regiune", a transmis într-un comunicat Ministerul Apărării lituanian.

Vilnius a oferit adăpost reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia şi, împreună cu vecinii săi baltici, Estonia şi Letonia, l-a înscris pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko pe lista neagră a persoanelor considerate indezirabile.

Acestea nu sunt primele manevre ale militarilor americani în Lituania, aminteşte AFP. În timpul unei vizite la Vilnius, în iulie, secretarul american al Armatei, Ryan McCarthy, a declarat că ţara sa va continua să desfăşoare sute de soldaţi pentru exerciţii.

În urmă cu trei ani, NATO a desfăşurat rotaţii permanente de trupe în Polonia şi în statele baltice, pe fondul politicii considerate agresive a Moscovei, mai ales după anexarea în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel