Mai rău decât în România (Video). Incidente provocate de extrema dreaptă în Parlamentul Slovaciei împotriva prezenței militare a SUA

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Captură YouTube SME
Sursă foto: Captură YouTube SME

Parlamentul Slovaciei a fost scena unor imagini video reprobabile cauzate de un foarte controversat acord militar între Slovacia și Statele Unite ale Americii.

Imaginile din Parlamentul României unde un deminitar AUR l-a agresat de la tribuna celui mai înalt for legislativ al țării pe Virgil Popescu, ministrul Energiei, au fost depășite de slovaci.

Totul s-a întâmplat în ședința în care se vota un acord militar între Slovacia și Statele Unite ale Americii, acord de cooperare în baza căruia SUA își vor putea extinde prezența militară în Slovacia și care vizează în special extinderea aeroporturilor din cadrul bazelor militare de la Sliac şi Kuchyna.

La începutul dezbaterii, parlamentari de extremă dreapta au blocat podiumul vorbitorului cu un steag slovac pentru a-l împiedica să vorbească pe ministrul conservator al apărării Jaroslav Nad, notează agenția Agerpres. 

Când doi parlamentari ai formaţiunii liberale care participă la coaliţia de guvernământ au stat în faţa politicienilor şi au blocat podiumul cu un steag ucrainean, extremiştii de dreapta au turnat apă peste ei. În încăierările care au urmat, alţi parlamentari de extremă dreaptă au smuls liberalilor steagul ucrainean şi i-au înlăturat masca unuia dintre aceştia.

Slovacia se învecinează cu Ucraina.

Imaginile video cu incidentele din Parlamentul Slovaciei și tensiunile care au escaladat - după minutul 5 al materialului video:

 

Un acord militar banal între SUA și Slovacia a generat tensiuni uriașe care au divizat țara

 

Votul pentru ratificarea acestui acord militar ar urma să aibă loc azi. De precizat că ministrul apărării Jaroslav Nad a semnat în prealabil acordul în timpul vizitei pe care a avut-o săptămâna trecută la Washington.

Acordul militar dacă va fi ratificat va avea o durată de 10 ani și va permite armatei americane să folosească cele două aeroporturi militare. Cele două state se vor putea retrage din acord după cei 10 ani cu mențiunea că vor trebui să notifice acest lucru cu cel puțin un an înainte.

Însă acordul nu e absolut nimic neobișnuit. Situația în Slovacia pare să fi degenerat și să fie folosită ca armă politică. Puterea acuză că în spatele extremei drepte se află propaganda rusă care alimentează tensiunile.

Publicația BalkanInsight, într-un material de la finalul lunii ianuarie, citându-l pe Matej Spisak, cercetător în cadrul Strategic Policy Institute, amintește că acordul militar dintre SUA și Slovacia e unul absolut normal pe care Washingtonul l-a mai semnat și cu alte 23 de state europene, inclusiv cu Polonia sau Ungaria, vecine ale Slovaciei. În opinia sa acordul militar va spori securitatea Slovaciei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel