Mai mulţi parlamentari norvegieni și-au exprimat acordul cu privire la transferul de rachete NASAMS în Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies
NASAMS - sistem de apărare aeriană, dezvoltat și fabricat în comun ca parte a unui parteneriat între compania americană Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defence. Sursa foto: Raytheon Technologies

Unii membri ai parlamentului Norvegiei au precizat că sunt de acord cu privire la transferul de arme de fabricaţie norvegiană în Ucraina, cum ar fi sisteme de rachete antiaeriene şi rachete anti-navă. Unele dintre aceste arme fiind cerute chiar de către Volodimir Zelenski, când, în urmă cu aproape două săptămâni, s-a adresat deputaţilor şi miniştrilor din parlamentul Norvegiei.

Armele de provenienţă norvegiană ar putea schimba cursul războiului. Această opinie a fost exprimată de un membru al Stortingului (Parlamentul Norvegiei), Ola Elvestwen, într-un interviu acordat cotidianul ucrainean Guilahall.

„Astăzi este extrem de important să creștem semnificativ asistența militară acordată Ucrainei din partea țărilor occidentale și, în special, a NATO. Ucraina ar trebui să primească mai multe echipamente militare și arme grele, NATO ar trebui să ofere mai multe dintre cele mai bune și mai moderne sisteme de arme pe care le are”, a spus politicianul.

Norvegia are racheta cu rază medie de acțiune NSM (Naval Strike Missile dezvoltată de Kongsberg) este o armă modernă și puternică care poate schimba cursul războiului pe care Rusia la declasat împotriva Ucrainei și cred că NSM ar trebui să fie livrat Ucraina”, spune Ola Elvestuen.

Același lucru este valabil și pentru principalele sisteme de rachete antiaeriene norvegiene NASAMS (sisteme norvegiene de apărare aeriană – n.red.) – acestea sunt sisteme care ar trebui furnizate Ucrainei pentru a-și consolida apărarea antiaeriană”, a rezumat membrul parlamentului norvegian.

Anterior, un alt parlamentar norvegian, Rasmus Ganson, a mai spus că susține transferul de sisteme de apărare anti-navă și aeriană, sisteme de lansare multiplă de rachete și artilerie din Norvegia în Ucraina.

„Norvegia are sisteme de lansare multiplă M270 în stoc, acestea fiind depozitate din 2005. Consider că este corect să analizăm posibilitatea de a le furniza Ucrainei”, a spus politicianul.

Din păcate, acestea sunt declaraţiile şi voinţa a doi parlamentari norvegieni şi nu a întregului legislativul de la Oslo. Până când Parlamentul Norvegiei nu ia o decizie cu privire la un posibil transfer de arme moderne către Ucraina, orice declaraţii de acest gen rămân nişte simple comentarii care nu ajută prea mult armata ucrainei să reziste în faţa agresiunii militare ruse.

În urmă cu aproape două săptămâni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut parlamentarilor Norvegiei, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă, să ajute mai mult Ucraina să reziste în faţa agresiunii militare ruse şi să-i ofere rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS.

Vreau să fiu clar de ce avem nevoie. În special, vorbim despre rachete anti-navă Harpoon, precum și sisteme antiaeriene NASAMS. În plus, avem nevoie arme pentru a distruge vehiculele blindate și sistemele de artilerie'', a declarat atunci Volodimir Zelenski.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel