Lovitură de stat în Mali | UE îşi suspendă misiunile militare de antrenament

S.I. Catalin |
Data publicării:

Uniunea Europeană şi-a suspendat misiunile militare de antrenament în Mali în urma loviturii militare de stat care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, au anunţat miercuri oficiali europeni.

Cele două misiuni de instrucţie pentru armata şi poliţia din Mali ca parte a efortului internaţional de stabilizare a acestei ţări şi de extindere a autorităţii statale sunt îngheţate întrucât obiectivul acestora este de a sprijini ''autorităţile naţionale legitime'' ale acestei ţări, precizează un responsabil european.

Oficialii europeni au insistat că este vorba doar despre o întrerupere temporară a acestor misiuni în Mali. Activităţi de instruire militară desfăşurate de UE vor continua în statele vecine Niger şi Burkina Fasso.

Mediatori vest-africani şi liderii juntei militare din Mali discută posibilitatea instalării unui guvern de tranziţie la Bamako, ceea ce ar permite UE să reia în cele din urmă aceste misiuni în parteneriat cu ONU.

Lovitura de stat amplifică riscul unor noi tulburări politice în această ţară, care, la fel ca celelalte din regiune, se confruntă cu ameninţări tot mai mari din partea militanţilor islamişti.

Miniştrii apărării din statele UE vor aborda situaţia din Mali la reuniunea lor care se desfăşoară miercuri la Berlin.

Constituită la sfârşitul anului 2012 pentru a ajuta armata statului Mali să preia controlul după intervenţia militară franceză împotriva islamiştilor, misiunea militară a UE (EUTM Mali) are mai mult de 600 de soldaţi din 28 de state europene membre şi nemembre ale UE.

O misiune suplimentară (EUCAP Sahel Mali) a fost creată de UE în 2014, aceasta fiind alcătuită din experţi care oferă consiliere militară şi instrucţie forţelor de securitate internă din Mali, precum şi poliţiei, jandarmeriei şi Gărzii Naţionale.

În urma loviturii de stat militare, Mali a fost suspendat din Uniunea Africană (UA) şi din Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel