Londra nu stă pe gânduri: Militarii ucraineni au ajuns deja în Marea Britanie pentru a începe instrucția pe tancurile Challenger 2

Cătălin Costea |
Data publicării:

Militarii ucraineni au ajuns deja în Marea Britanie pentru a începe instrucția pe tancurile Challenger 2.

Dacă declarațiile de săptămâna trecută ale adjunctul secretarului britanic al apărării, Alex Chalke, păreau oarecum făcute în grabă, din dorința de a afișa cât mai repede solidaritatea britanică față de Ucraina, cursul evenimentelor demonstrează că acesta a fost cât se poate de precis în mesajul transmis. După doar trei zile, pe 29 ianuarie 2023, primele echipaje de tanchiști ucraineni au sosit deja în Marea Britanie pentru a urma instructajul privind întrebuințarea în luptă a tancului principal de luptă Challenger 2.

De altfel, în declarația sa din 26 ianuarie, Chalke preciza că intenția Marii Britanii este ca tancurile Challenger 2  să ajungă în Ucraina la sfârșitul lunii martie, lucru care devine tot mai realist având în vedere rapiditatea cu care se mișcă lucrurile.

O serie de alte țări au anunțat ulterior că vor furniza Kievului tancuri principale fabricate în Occident, inclusiv SUA și Germania, cu tancurile M1 Abrams, respectiv Leopard 2. Este de așteptat ca cel puțin cele americane să sosească, de asemenea, în prima parte a primăverii, având în vedere că tot mai multe semnale indică pregătirea trupelor ruse de trecere la ofensivă în estul Ucrianei.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că “furnizează tancuri Ucrainei pentru a o ajuta să recupereze teritoriul și să respingă forțele inamice”, în timp ce  guvernul Regatului Unit a confirmat informațiile din 14 ianuarie 2023 potrivit cărora, având în vedere evoluția situației de securitate din Ucraina, și-a schimbat poziția cu privire la furnizarea tancurilor principale de luptă Challenger 2 către aceasta. Astfel, a fost anunțat un angajament inițial de 14 astfel de vehicule, alături de 30 de tunuri autopropulsate AS-90 de 155 mm și vehicule blindate de reparații și recuperare.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a descris această mișcare ca reflectând „ambiția Marii Britanii de a intensifica sprijinul” acordat Ucrainei.

Tancurile principale de luptă Challenger 2 au fost primele tancuri occidentale oferite Ucrainei, completând donațiile de vehicule de luptă de infanterie, vehicule blindate de transport de trupe, vehicule blindate ușoare și obuziere autopropulsate de fabricație occidentală.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel